02 decembrie 2013, 11:25 Caleidoscop views 15323
02 decembrie 2013, 11:25 Caleidoscop views 15323

Populația UE migrează în țările unde criza se simte mai puțin


Foto: incont.ro

Greutățile economice au afectat popoarele de pe țărmul Mării Mediterane, așa că sudul Europei a început să își facă bagajele și să migreze în masă către țările mai bogate din nord, acolo unde oferta de muncă este mai bună, notează International Business Times.

Potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), intre 2009 si 2011, numarul celor care au parasit sudul Europei, adica locuitorii cei mai afectati de rezultatele recesiunii si reducerea cheltuierilor guvernamentale, a crescut cu 45%. Cei mai multi dintre ei au ales sa se mute in Germania si Marea Britanie.

De exemplu, numarul grecilor si spaniolilor care au migrat catre alte tari din cadrul UE s-a dublat din 2007, ajungînd de la 39.000 la 72.000 de persoane. Germania s-a trezit astfel cu crestere de 73% a imigrantilor greci, alaturi de 50% mai multi spanioli si portughezi, plus 35% mai multi italieni, intre 2011 si 2012.

Timp de 12 luni, pana in septembrie 2012, se stie ca Germania a gazduit 116.000 de oameni din orase ale Uniunii Europene zguduite de criza. Tara are o rata a somajului destul de mica, de 5,4%, si are nevoie de muncitori in domenii specializate, precum inginerie sau tehnologia informatiei, pe masura ce populatia nativa imbatraneste.

O alta destinatie populara printre cei care vor sa scape de saracie este Elvetia. In 2011, statul a primit 31.000 de muncitori straini, majoritatea provenind din Italia, Spania si Portugalia.

Desi zona euro sufera in general de o rata a somajului mare (12,2%), situatia este mai rea cu precadere in partea de sud a continentului. In Grecia a ajuns la 28%, pe cînd in Spania si Portugalia cifrele indica 27%, respectiv 17%.

“Guvernele trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a imbunatati perspectivele de angajare ale imgrantilor. Combaterea somajului pe termen lung este acum esential iar daca vom continua sa ajutam la integrarea imigrantilor, ne asiguram ca acestia isi vor juca rolul in revigorarea economiei globale”, este de parere Angel Gurria, Secretar general al OECD.

Raportul OECD mai arata ca imigrantii nu reprezinta o povara pentru tarile care ii adopta, in parte datorita faptului ca noii veniti isi platesc partea lor de taxe catre stat.

“Daca rezultatele descrise ne arata ceva, atunci ne indica faptul ca mai multa imigratie nu inseamna neaparat si o datorie publica mai mare”, se arata in raport.

“Raportul anuleaza mitul conform caruia imigrantii constituie o povara pentru bunastarea statelor care ii primesc, ei nu primesc mai multe beneficii decat locuitorii nativi ai acelor tari”, spune si Laszlo Andor, comisar european pentru munca, afaceri sociale si integrare, in cadrul UE.

Cu toate acestea, intr-o perioada in care se gasesc putine locuri de munca si datoriile sînt mari, partidele anti-imigrare, in special Partidul pentru Independenta din Marea Britanie si Frontul National din Franta, se bucura de o popularitate sporita.

Sursa: incont.ro

Cuvinte cheie:

UE , populatia , migratie , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1486
Populația:
799 locuitori

Roşieticii Vechi este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Satul Roșieticii Vechi, amplasat la gura Solonețului, un afluent al rîului Răut este situat la o distanță de 21 km de orașul Florești și 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 799. Menționat documentar în 1486.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.