03 octombrie 2013, 12:00 Personalități views 9104
03 octombrie 2013, 12:00 Personalități views 9104

Memoria lui Valeriu Gagiu înveșnicită în placa memorială

Foto: newsmoldova.ru

Miercuri, în centrul capitalei Republicii Moldova a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale dedicată reputatului regizor și scenarist moldovean Valeriu Gagiu, transmite agenția Novosti - Moldova.

Placa memorială cu basorelieful renumitului cineast a fost instalată pe o  clădire din centrul orașului la inițiativa Uniunii Cineastilor din Republica Moldova, Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ministerului Culturii și Primăriei capitalei. Autorii plăcii sînt sculptorii moldoveni Grigore Bosenco și Iurie Horovschi.

Deschizînd ceremonia, președintele Uniunii Cineaștilor, Sergiu Prodan, a reamintit publicului despre lucrările maestrului cinematografiei naționale, care a filmat 11 pelicule. Contribuția sa la tezaurul cinematografiei moldovenești este una inestimabilă. Ne amintim cu drag de lucrările inspirate ale lui Valeriu Gagiu "Grăunțe amare", "Ultimul haiduc", "Pe urmele lupului", "Prizonierul misterios" și multe altele. Și aceasta este cea mai bună amintire despre un regizor minunat.

În timpul ceremoniei colegii și prietenii regizorului, Victor Andon și Ion Chistruga, Ion Ungureanu, Boris Bechet și mulți alții au vorbit cu căldură și recunoștință despre cineastul Valeriu Gagiu.

Participanții la ceremonie au depus flori de toamnă la placa memorială.

Sursa: newsmoldova.ru

Cuvinte cheie:

Memorial , cinematograf , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
932 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.