17 octombrie 2023, 16:00 Personalități views 1220
Naistul Ion Negură s-a stins din viață
17 octombrie 2023, 16:00 Personalități views 1220

Naistul Ion Negură s-a stins din viață

Naistul Ion Negură s-a stins din viață pe 16 octombrie. Maestrul în Artă avea 73 de ani. Într-un necrolog semnat de către conducerea Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, unde regretatul profesor a activat decenii la rînd, se menționează că Ion Negură „a fost o prezență marcantă în universul muzical atît al Republicii Moldova, cît și dincolo de hotarele acesteia”.

Cea mai tristă melodie, interpretată vreodată la nai, e purtată de vîntul acestei toamne, scrie tv8.

Instrumentistul s-a născut pe 16 ianuarie 1950, în orașul Nisporeni. După absolvirea Conservatorului de Stat „G. Musicescu”, și-a dedicat viața muzicii și educației muzicale. A devenit profesor de nai la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Conservatorul de Stat și Institutul de Arte din Chișinău.

Ulterior, în 1996, a obținut prestigiosul titlu de „Maestru în Artă” și a fost invitat să predea arta naiului la Liceul de Muzică „G. Enescu” din București, precum și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

„Ion Negură a fost un susținător devotat al muzicii universale, o atenție deosebită acordînd muzicii folclorice moldovenești. A promovat cu pasiune instrumentele tradiționale, cum ar fi naiul, fluierul, cavalul ș.a. Prin efortul său constant, a stimulat sute de elevi, studenți și doctoranzi să atingă excelența în domeniul muzicii, lăsîndu-și amprenta în Republica Moldova, România, dar și în toate colțurile lumii, unde au ajuns discipolii săi.

Ion Negură a fost, de asemenea, un cercetător activ și autor prolific, contribuind semnificativ la promovarea și înțelegerea naiului și a flautului. A fost membru apreciat al juriilor la numeroase concursuri naționale și internaționale de muzică. Prestigiul său în lumea muzicală a fost consolidat de colaborarea cu artiști de talie mondială și dirijori de renume”, se arată în necrolog.

„Cu un puternic sentiment de patriotism, Ion Negură a lucrat cu devotament pentru promovarea muzicii și culturii moldovenești pe plan internațional. Contribuția sa deosebită în lumea muzicii și educației va rămîne o moștenire neprețuită. Amintirea lui Ion Negură, omul dedicat artei și învățămîntului, mentorul și muzicianul talentat, va dăinui în inimile noastre. Ne rugăm pentru odihna sa veșnică și aducem sincere condoleanțe familiei, colegilor și prietenilor săi. Melodiile naiului, instrumentul său iubit, vor răsuna mereu în memoria noastră ca o amintire vie a lui Ion Negură”, se mai menționează în necrolog.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

moarte , muzica , nai

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
1988 locuitori

Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.