31 mai 2013, 10:41 Personalități views 12075
31 mai 2013, 10:41 Personalități views 12075

Sofia Rotaru și Gheorghe Urschi, cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău


Foto: interakt.md

Pe data de 30 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău a fost aprobat proiectul de decizie care prevede oferirea titlului de cetățean de onoare al Chișinăului pentru cinci personalități, notează UNIMEDIA.

Potrivit proiectului, titlul de cetățean de onoare al Chișinăului va fi oferit artisei poporului, decorată cu ordinul RM și interpreta imnului Chișinăului, Sofia Rotaru, precum și umoristului Gheorghe Urschi. De asemenea, cetățean de onoare, post-mortem a fost numit și autorul versurilor imnului Chișinău, Gheorghe Vodă, precum și Luitgard Schmitt, cea care a adus timp de 10 ani medicamente pentru cetățenii bolnavi de cancer din Republica Moldova. Cea de a cincea persoană decorată cu titlul de onoare este academicianul AȘM, Petru Soltan.

Cetățenii de onoare ai Chișinăului beneficiază de înlesniri. De exemplu, din bugetul municipal le sînt achitate 50 la sută din serviciile comunale, de asemenea, aceștia beneficiază de transport gratis și dispun de posibilitatea de a participa la toate manifestațiile organizate în municipiul Chișinău.

Aceștia vor fi decorați în scurt timp cu panglica tricolorului RM pe care este inscripționat Cetățean de Onoare și vor primi legitimația care atestă acest lucru.

Pe lîngă aceste cinci personalități, alte 40 de persoane sunt cetățeni de onoare ai Chișinăului. Printre aceștia se numără Gheorghe Zamfir, Mihai Cimpoi, Spiridon Vangheli, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Maria Bieșu etc. Din păcate, jumătate din ei deja au decedat.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1837
Populația:
2090 locuitori

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.