15 octombrie 2012, 15:15 Personalități views 8140
15 octombrie 2012, 15:15 Personalități views 8140

La Mihăileni a fost instalat bustul lui Eugen Coşeriu

Bustul lui Eugen Coşeriu, unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX, este inaugurat în satul natal - Mihăileni din raionul Rîşcani, la 14 octombrie, informează trm.md. Evenimentul a fost prilejuit de ziua Hramului localităţii. Dezvelirea şi sfinţirea bustului are loc în prezența mai multor scriitori și academicieni din Chișinău și Bălți.

Lucrarea este realizată în bronz de sculptorul Gheorghe Gheorghiță din Iași. Ideea instalării bustului le aparține sătenilor din Mihăileni, care sînt extrem de mîndri de faptul că satul lor a dat, întregii lumi, o asemenea valoare.

Cei 150 mii de lei necesari au fost alocați de Fundaţiei Moldovei în SUA, Ambasada Germaniei în Moldova, Consiliul Local Mihăileni, agenţi economici.

Eugen Coşeriu (27 iulie 1921-7 septembrie 2002) a fost lingvist, membru de onoare al Academiei Romîne. A absolvit liceul “Ion Creangă” din orașul Bălți. A fondat prima şcoală lingvistică din America de Sud şi Tübingen, Germania. A fost Doctor Honoris Causa la 50 de universităţi din lume.

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.