24 august 2017, 16:30 Personalități views 45502
S-a stins încă o stea a operei moldovenești: basul Nicolai Covaliov a murit (Foto)
24 august 2017, 16:30 Personalități views 45502

S-a stins încă o stea a operei moldovenești: basul Nicolai Covaliov a murit (Foto)

S-a stins încă o stea de pe cerul Operei Naționale moldovenești, la vîrsta de 67 de ani a plecat prematur în lumea celor drepți splendidul bas Nicolai Covaliov. Purtătorul de cuvînt al Teatrului Național de Operă și Balet „M. Bieșu" a confirmat vestea tristă.

Pentru cei dragi, precum și pentru toți admiratorii artei este o pierdere irevocabilă. Numele lui pe afiș garanta întotdeauna succesul spectacolelor. Nicolai Covaliov făcea parte din pleiada celor mai reputați cîntăreți ai operei moldovenești, poseda un bas puternic de o rară expresivitate, avea un aspect exterior frumos și o ținută ideală pentru personajele de operă, dar și un talent scenic autentic, ceea ce-i permitea cîntărețului sa fie la fel de organic și de impresionant în diferite roluri, atît din repertoriul clasic mondial, cît și național. Astfel, pentru interpretarea excelentă a rolului lui Alexandru Lăpușneanu din opera cu aceeași denumire a lui Gh. Mustea, el a fost distins, în anul 1992, cu Premiul de Stat al Republicii Moldova.

"Circa 40 de ani Nicolai Covaliov i-a dedicat operei din Moldova, rămînînd în de amintirea tuturor - un excelent vocalist, coleg și prieten minunat. A interpretat roluri principale de bas în spectacole cu participarea Mariei Bieșu ", a remarcat Serviciul de presă al teatrului.

Teatrul Național de Operă și Balet a constituit pentru cîntăreț o a doua casă, el dăruindu-se în totalitate colegilor și spectatorilor. Spectatorii încîntați de puterea talentului lui și-l vor aminti mereu pe Nicolai Covaliov în rolurile lui de neuitat: Don Basilio din "Bărbierul Din Sevilla" (G. Rossini), Ramfis din "Aida" (G. Verdi), padre Guardiano din "Forţa Destinului" (G. Verdi), Raimondo din "Lucia di Lammermoor" (G. Donizetti), Zuniga din "Carmen" ( G. Bizet), regele Rene din "Iolanta" (P. Ceaikovski), Gremin din "Evgheni Oneghin" (P. Ceaikovski), Lăpuşneanu din "Alexandru Lăpuşneanu" (Gh. Mustea).

Talentul său a fost recunoscut și în străinătate, a avut turnee la teatre de operă din Rusia, România, Ucraina, Italia, Spania, Franța, Bulgaria, Belgia, Olanda, Anglia.

Întreaga țară deplînge trecerea Sa în neființă. Veșnică să-i fie amintirea.

Cuvinte cheie:

opera , moarte , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
571 locuitori

Corneşti este un sat din cadrul comunei Secăreni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Hîncești și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 571 locuitori. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.