15 decembrie 2016, 17:10 Personalități views 6706
Bunicii laureatului premiului Nobel au crescut într-un sat moldovenesc
15 decembrie 2016, 17:10 Personalități views 6706

Bunicii laureatului premiului Nobel au crescut într-un sat moldovenesc

Randy W. Schekman, cercetătorul care a obținut în 2013 premiul Nobel pentru medicină, are origini basarabene. Despre istoria familiei sale, Schekman a scris în autobiografia sa publicată pe site-ul nobelprize.org.

În autobiografia sa Schekman scrie că buneii săi pe linia mamei au fost originari „din Basarabia, în acea perioadă parte a României, iar acum Republica Moldova".

Revoluția din Rusia și creșterea influenței imperiului sovietic a stimulat migrația evreilor în America și Israel. „Părinții mamei mele, Raymond și Ida, au crescut într-un sat din Basarabia, care, în acel moment făcea parte din România, iar acum este Republica Moldova. Bunicul meu a devenit croitor, asociat în imaginea mea mentală cu personajul Motel din muzicalul „Scripcarul de pe acoperiș". El a fost înrolat în armata romînă în calitate de croitor, iar ulterior i-a surîs norocul să cîștige loteria care i-a permis să emigreze cu bunica mea în SUA în 1927", scrie Schekman.

Mare parte din membrii familiilor lor au fost uciși după ocupația nazistă a Europei de Est în primii ani celui de-al doilea război mondial, însă unii au reușit să fugă în Israel, unde o parte a familiei noastre trăiește și astăzi. „Bunicii mei au ajuns în Providence, Rhode Island după care în New York. Bunica mea se simțea inconfortabil într-un oraș mare, așa că au găsit o rudă din familia bunicii mele care a migrat anterior în Minneapolis unde cel din urmă s-a stabilit. Buneii mei s-au instalat și ei în Minneapolis, orașul în care au născut două fiice, pe mătușa mea Mary, iar peste un an, în 1929, pe mama mea Esther", povestește laureatul premiului Nobel.

Familia a luptat să treacă peste Marea Depresie agravată de boala bunicii mele, aceasta a contractat tuberculoza și a fost dusă la un sanatoriu pentru cîțiva ani. Între timp, mama mea și sora ei au fost cazați într-un orfelinat, ca bunicul meu să poată lucra în calitate de croitor pentru a-și acoperi cheltuielile de familie.

„Multe decenii mai tîrziu, după moartea mamei mele, am aflat de la Rodney Rothstein, un coleg genetician, că mama lui s-a împrietenit cu mama și mătușa mea în perioada cînd ele au stat în orfelinat. Am avut o experiența fantastică de a mă întîlni cu doamna Rothstein, în cadrul unui eveniment special la care ea mi-a povestit amintirile sale, peste 70 de ani, despre mama mea în acea perioadă de la începutul anilor 1930. Nu voi uita niciodată cum am îmbrățișat-o pe doamna Rothstein ca pe o amintire vie a mamei mele pe care am prețuit-o atît de mult", reamintește Schekman.

Reamintim că James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof au obținut premiul Nobel pentru medicină în 2013 pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular", graţie căruia „moleculele sînt transportate în celulă în locul potrivit, la momentul potrivit".

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

bunica , Premiul Nobel , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
258 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.