|
S-a stins din viaţă Valerian Revenco
La 5 martie 2016 s-a stins din viaţă Valerian Revenco, personalitate eminentă a vieţii social-politice din Republica Moldova, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (1999-2005), iar ulterior - ministru al Sănătății și Protecției Sociale.
Valerian Revenco s-a născut la 1 decembrie 1939 în orașul Bălți. După absolvirea Institutului de Stat de Medicină cu specializarea medic pediatru, el a lucrat în perioada 1962-1971 în calitate de medic pediatru, medic-șef al secției de pediatrie în raionul Rîșcani. Ulterior devine medic pediatru șef al orașului Bălți, după care ocupă funcția de șef-adjunct al Departamentului de personal și instituții educaționale din cadrul Ministerului Sănătății Publice.
În perioada 1971-1976 deține funcția de președinte al Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Domeniul Sănătății. Între 1976-1987 este șeful Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Comitetului executiv al municipiului Chișinău, iar din 1987 pînă în 1992 este șef al Departamentului de Protecție Socială și Protecție a Muncii al Consiliului Uniunii Sindicatelor din RSS Moldovenească.
Între anii 1992-1999 Valerian Revenco este viceministru și prim-viceministru al Muncii și Protecției Sociale. La 21 decembrie 1999 a fost numit ministru al Muncii și Protecției Sociale, iar în 2005 – ministru al Sănătății și Protecției Sociale, funcție pe care a deținut-o pînă în noiembrie 2005. A fost unul dintre cei mai longevivi miniștri din componența Guvernului Republicii Moldova.
Responsabilitatea faţă de domeniul încredințat, faţă de colectivele pe care le-a condus, omenia şi cumsecădenia - aceste calităţi s-au manifestat pe deplin în toată activitatea sa caracterizată prin slujire fidelă a cetățeanului, prin dăruire și devotament profesiei.
Pentru meritele sale de excepţie în domeniul managerial, capacităţi organizatorice deosebite, lui Valerian Revenco i-au fost acordate mai multe distincţii de stat, printre care ordinul „Gloria Muncii" și distincția supremă din stat - "Ordinul Republicii" (2005).
Prin talentul său de conducător și generozitatea, manifestate în procesul de exercitare a funcţiilor pe care le-a deținut, Valerian Revenco a influenţat benefic domeniile protecției sociale și sănătății din ţara noastră.
Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova
Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Pavel Filip, Prim-ministru
Stela Grigoraș, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei
Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606
- Populația:
- 1538 locuitori
Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.
Comentarii
(0)