17 septembrie 2013, 14:26 Realitatea moldovenească views 8004
17 septembrie 2013, 14:26 Realitatea moldovenească views 8004

În anul 2014 Republica Moldova se aşteaptă la creșterea prețurilor pentru țigări și alcool

Foto: my7s.com

În 2014 Republica Moldova se așteaptă la creșterea prețurilor pentru țigări și alcool, ca urmare a măririi planificate a accizelor la aceste produse anul viitor, comunică NOI.md.

Creșterea accizelor la țigări, bere, băuturi alcoolice tari sînt prevăzute în proiectul elaborat de către Ministerul Finanțelor a politicii fiscale și vamale pentru anul 2014, pe care-l va examina în curînd Guvernul.

Conform documentului, în special, partea fixă a accizelor la țigările cu filtru se preconizează să fie mărită de la 45 pînă la 50 de lei pentru 1 mie de țigări, iar partea ad valorem a accizelor (procentele din prețul maxim de vînzare cu amănuntul) ‒ de la 24% pînă la 31%. În același timp, acciza la țigările fără filtru se planifică să fie mărită de la 30-50 lel pînă la 1000 lei.

Potrivit Ministerului Finanțelor, creșterea accizelor la țigări se datorează necesității readucerii treptate a mărimii acestora la nivelul ţărilor regiunii, inclusiv la standardele europene. Acest lucru va permite, de asemenea, acumularea, fondurilor suplimentare la buget și reducerea consumului produselor de tutungerie, care afectează în mod semnificativ starea de sănătate a populației. Se preconizează că prin mărirea accizelor la țigări în următorul an bugetul Republicii Moldova să primească suplimentar 156 mil. de lei.

Accizele la bere, vermut și alte vinuri aromatizate și băuturi alcoolice tari din Moldova, potrivit Ministerului Finanțelor, se planifică să fie majorate în 2014 cu aproximativ 4,3%, în conformitate cu nivelul inflației prognozate pentru anul viitor.

În special, accizele la bere se propune să fie mărite de la 1,94 pînă la 2,02 lei pentru 1 litru, accizele la vermuturi și alte vinuri din struguri naturali cu adaos de plante sau substanțe aromatice, cidru, amestecuri de băuturi fermentate și amestecuri de băuturi fermentate și băuturi non-alcoolice ‒ de la 10 pînă la 10,5 de lei per litru. În același timp, accizele pentru alcoolul etilic nedenaturat cu volum de alcool etilic în proporţie de 80 la sută sau mai mult, precum și de alcool etilic și alte băuturi spirtoase denaturate de orice concentrație va crește de la 70 pînă la 73 de lei per litru de spirt absolut. Aceeași creștere a accizei este prevăzută pentru alcoolul etilic nedenaturat de alcool etilic de mai puțin de 80%, precum și pentru distilate, lichioruri alcoolice și alte băuturi alcoolice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preţ , alcool , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1862 locuitori

Sauca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Sauca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 21 km de orașul Ocnița și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1862 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sauca datează din anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.