16 august 2013, 11:06 Realitatea moldovenească views 9459
16 august 2013, 11:06 Realitatea moldovenească views 9459

Cartea verde pentru ţările UE s-a ieftinit cu 33 la sută


Foto: moldpres.md

Cartea verde pentru ţările UE pe o perioadă de 15 zile s-a ieftinit cu 33 la sută, de la 64 la 41 de euro, iar prima de asigurare de bază (prima medie anuală pentru o unitate de transport, care constă din prima de risc estimată şi factorul de încărcare) – cu 4%, de la 661 la 584 de euro. Acest lucru l-a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, Iurie Filip, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), informează MOLDPRES.

Iurie Filip a menţionat că Regulamentul privind metoda de calculare a primei de asigurare de bază şi a coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto a fost contestat de Uniunea Asiguratorilor.

„Uniunea Asiguratorilor a solicitat stoparea aplicării actului normativ în instanţa de judecată, aceasta fiind împotriva micşorării tarifelor. Totuşi, nu există un război între CNPF şi asiguratori. Există doar divergenţe, aşa cum sînt şi între alte instituţii” a precizat el.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Asiguratorilor, Viorel Dandara, a constatat că încheierea judecătorească, ce prevede stoparea aplicării actului normativ, nu este ceva ieşit din comun. „Noi am solicitat doar anularea aplicării măsurii de asigurare”, a declarat liderul asiguratorilor.

„Cartea verde are un specific aparte. În unele zone, avem trafic intens. Dacă, de exemplu, cineva de la Cahul pleacă pentru o jumătate de zi la Galaţi, el trebuie să plătească poliţa de scurtă durată, de 15 zile. În UE este un singur sistem de asigurare internă. Am evaluat impactul modificărilor propuse şi am estimat că, în urma micşorării preţului la poliţa Cartea verde pentru zona teritorială 3 (ţările UE), primele de asigurare urmează să scadă cu circa 9 mln de lei, ceea ce constituire 4% din totalul vînzărilor pe Cartea verde, a constatat Vladimir Ştirbu, şeful Direcţiei generale supraveghere în asigurări de la CNPF.

Începînd cu anul curent, responsabilităţile pentru asigurarea obligatorie auto au trecut din subordinea guvernului în cea a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Asigurările sînt efectuate de către şase companiei care fac parte din Uniunea Asiguratorilor: ASITO, „Moldcard”, „Grawe Carat”, „Donaris”, „Victoria Asigurări” şi „Clasica Asigurări”.

Cuvinte cheie:

UE , Cartea verde

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
2002 locuitori

Pohoarna este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Pohoarna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 29 km de orașul Șoldănești și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2002 oameni. Prima mențiune documentară a satului Pohrebea datează din anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.