15 august 2013, 10:02 Realitatea moldovenească views 9215
15 august 2013, 10:02 Realitatea moldovenească views 9215

De ce Banca Națională din nou și-a majorat rezervele valutare


Foto: trm.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) din nou a declarat cu mîndrie despre majorarea rezervelor valutare, care au depășit pragul istoric de 2,5 mld. dolari SUA. Concomitent, pe parcursul ultimii luni, leul s-a depreciat cu 5% față de principalele valute mondiale. BNM și Guvernul declară că toate acestea au drept scop protejarea producătorilor autohtoni și sporirea potențialului de export al economiei.

Ce s-a întîmplat în realitate?

Succint vorbind, Moldova a primit noi tranșe de peste hotare, pe care Guvernul, în conformitate cu legislația în vigoare, este obligat să le vîndă pe piața internă, să obțină lei și să cheltuie pe piața internă doar valuta națională. Cu alte cuvinte, într-o perioadă scurtă de timp, pe piața internă apare un volum mare de valută străină. După idee, acest fenomen trebuie să sporească cererea față de lei și să consolideze semnificativ valuta națională.

Însă situația este diametral opusă și leul slăbește. De exemplu, aveți 100 de euro, pe care îi puteți vinde la cursul de 16 lei pentru 1 leu, obținînd 1600 de lei. Cu această sumă pueți cumpăra 16 kg de salam la prețul de 100 de lei pentru 1 kg. Peste 15 zile cursul s-a majorat pînă la 17,0 și cu 100 de euro puteți procura deja 17 kg de salam. Însă această situația nu va dura prea mult, pentru că producătorul care procură învelișul, pielițele, ambalajul și majoritatea ingredientelor cu valută străină peste o lună va ridica prețul pînă la 110 lei pentru 1 kg.

Exact la fel procedează și Guvernul, care convine cu BNM, care într-un termen scurt ”din aer” emite bani suplimentari, slăbește leul și cumpără de la Guvern valuta străină venită sub formă de credite și asistență la un curs de 17 lei, de exemplu. Dacă e să convertim, de exemplu, 100 mil. euro din creditele și grantele străine la cursul de 16 lei, vom obține 1,6 mld. lei, iar la cursul de 17 lei – 1,7 mld. lei. Astfel, ”din aer” pot fi obținute 100 mil. lei, care pot fi cheltuite pentru acoperirea unor găuri (sau alte scopuri), iar la sfîrșit de an de anunțat despre supraîmplinirea planului de acumulări la buget. Iar valuta cumpărată de la Guvern Banca Națională o depozitează sub formă de rezerve în băncile străine, practic pentru totdeauna, cu o rată a dobînzii mizeră. Astfel, asistența străină pleacă acolo de unde a venit. De menționat, că această schemă a fost inventată nu de astăzi. Acest know how a fost folosit de BNM și diferite Guverne moldovenești pe parcursul ultimilor 15 ani.

Cu ce rămîne Republica Moldova în sfîrșitul acestui combinații:

1. Creșterea datoriei față de statele străine, organizațiile financiare internaționale și bănci, pe care urmează să o achite generațiile următoare de moldoveni.

2. Majorarea prețului de cost al producției întreprinderilor autohtone, majoritatea cărora activează în condiții de cooperare internațională.  

3. Scăderea capacității de cumpărare a majorității popiulației, care primește salariul în lei, nu în euro. De exemplu, dacă aveți un salaiu lunar de 4400 lei și anterior puteți procura 44 kg de salam, peste o lună veți putea cumpăra doar 40 kg.

4. Pe piață au fost injectați lei în plus, iar valuta cumpărată este restituită străinilor în loc să lucreze în beneficiul economiei naționale. Pentru blocarea leilor emiși Guvernul va fi nevoit să ”preseze” businessul și persoanele fizice, storcînd din ei impozite, iar BNM va majora ratele pe sistemul bancar.

5. Creșterea dependenței Guvernului față de factorul extern, care în loc să se ocupe de dezvoltarea economiei cerșește bani peste hotare. Unul din rezultatele acestei dependențe este cererea FMI privind creșterea nelimitată a rezervelor valutare ale BNM și restituirea, în așa fel, a banilor practic imediat după primire.   

6. Raportarea unei noi istorii de succes de către autorități.

 În Moldova sîntem lipsiți cu finețe de banii noștri, lăsîndu-ne lei goi, însă se raportează despre succese.

Domnilor, poate e destul de prostit lumea sau de acceptat să fiți prostiți? Poate a venit timpul de a se ocupa real de dezvoltarea acestui stat?  

Vasile  Balan

Cuvinte cheie:

bani , banca , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
547 locuitori

Acui este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 547 de oameni. Satul Acui a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.