09 august 2013, 12:34 Realitatea moldovenească views 11382
09 august 2013, 12:34 Realitatea moldovenească views 11382

Servicii mobile mixte pentru preschimbarea paşapoartelor deţinute de persoane imobilizate


Foto: trm.md

Restabilirea certificatelor de stare civilă, servicii mobile mixte pentru preschimbarea paşapoartelor deţinute de persoane imobilizate, eliberarea gratuită a certificatelor medicale care atestă grupa sanguină. Acestea sunt acţiunile pe care le va întreprinde Guvernul în vederea schimbării paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate, enunţate de Sergiu Bocancea, şef de Direcţie la ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, transmite trm.md.

În cadrul programului, oficialul e explicat că planul privind preschimbarea pașapoartelor de tip sovietic prevede 17 acțiuni. Va fi modificat cadrul normativ în vigoare. Circa 6 acte legislative și normative au fost identificate pentru realizarea obiectivului propus. De asemenea, vor fi luate măsuri administrativ-organizatorice.

Potrivit lui Sergiu Bocancea, un factor important căruia i s-a acordat atenție în acest proiect este alocarea resurselor financiare necesare pentru asigurarea procesului de preschimbare. Este planificată suma de aproximativ 27 milioane de lei.

Nicolae Panfil, secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, a afirmat că „acest grup de persoane cu siguranță nu reprezintă unul dintre cele mai active pături sociale. Fie din cauza vîrstei, fie a unor probleme de sănătate sau a unei pasivități sociale generale. Poate, încă prezența acestor pașapoarte mai denotă o oarecare rezistență la schimbare, adaptare la noua societate în care trăim deja de mai mult de 20 de ani. În același timp, nu aș blama această categorie socială, deoarece costul unui buletin ajunge și la aproximativ 20% din pensia unei persoane”, spune Nicolae Panfil.

Andrei Volentir, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a adăugat că la ora actuală este în plină derulare procesul de implementare a noilor tehnologii informaționale în sistemul electoral. „Vorbesc despre registrul de stat al alegătorului pe care trebuie să-l implementăm deja integral către anul 2015. Acum o facem gradual, de la o localitate la alta, unde avem alegeri parțiale”, a explicat el.

Datele oficiale arată că la 1 iulie curent circa 220 de mii de cetățeni deţineau documente de identitate de tip vechi.

Cuvinte cheie:

servicii , pasaport , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
1326 locuitori

Ciripcău este un sat şi comună din raionul Floreşti. Ciripcău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Floreşti şi la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1326 de oameni. Satul Ciripcău a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.