25 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 779
Mii de pensionari revin la muncă
25 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 779

Mii de pensionari revin la muncă

Mii de moldoveni, ieșiți deja la pensie, aleg să se întoarcă în cîmpul muncii, pentru a-și completa stagiul de muncă și, respectiv, a cotiza mai mult, iar într-un final, să aibă parte de pensii mai mari.

De la începutul anului 2024, CNAS a aprobat deja peste 41 de mii de cereri din partea cetățenilor care își doresc să muncească din nou. Alte 5 mii sînt urmează a fi procesate.

„Persoanele conștientizează, cu părere de rău, deja aflîndu-se în sistemul de pensii, și își dau seama că uite, eu dacă mai vreau o majorare la pensie, trebuie să contribui. Noi vrem astfel de conștientizări să aibă și tinerii pînă a ieși la pensie”, a spus șefa Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Elena Țîbîrnă, în cadrul ediției de marți, 23 aprilie, a emisiunii „Întreabă Ghețu”, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Șefa CNAS a mai precizat că este necesară o contribuție de cel puțin doi ani după ce a fost stabilită inițială. Ulterior, pensia este recalculată, iar suma se adaugă la cea inițială.

„De exemplu, pentru doi ani avem acum un adaos la pensie deja de circa 551 de lei pentru doi ani de activitate”, a menționat Elena Țîbîrnă.

La începutul lunii ianuarie, la CNAS erau înregistraţi 674,8 mii pensionari.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

CNAS , munca , pensionarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1786 locuitori

Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.