13 martie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 983
Igor Dodon: Legea Parlamentului și hotărîrea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova
13 martie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 983

Igor Dodon: Legea Parlamentului și hotărîrea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova

Curtea Constituțională a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldovenească" cu "limba română" în legislația țării, inclusiv în Constituție. Magistrații au decis că această modificare nu ar contravine Constituției, fiind constituțională.

Necătînd la asta Igor Dodon, este de altă părere și a venit cu cîteva explicații, transmite Noi.md

"Decizia recentă de a înlocui termenul 'Limba Moldovenească' Cu 'Limba Română' în toată Legislația și Constituția R. Moldova a fost contestată, susținîndu-se că nu corespunde cu viziunea majorității cetățenilor care se identifică ca moldoveni și vorbesc limba moldovenească."

Acesta a declarat că se consideră moldovean și că va continua să vorbească limba moldovenească.

„Considerăm că Legea Parlamentului și hotărîrea Curții Constituționale nu corespund cu Constituția R. Moldova și noi ne asociem cu cei peste 65-70% de cetățeni care se consideră moldoveni și vorbesc limba moldovenească”, a declarat Dodon.

Aminitm că ieri, 11 martie, legea cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost declarată constituțională.

Meniționăm, există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".

Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.