28 august 2011, 13:08 Realitatea moldovenească views 4636
28 august 2011, 13:08 Realitatea moldovenească views 4636

Voronin - Politicienii moldoveni trebuie să propună un proiect naţional unical prin conţinutul său profund şi valoare intelectuală

Istoria ultimelor două decenii ale ţării noastre, este un subiect al disputelor şi dezbaterilor, la fel de fierbinţi ca şi zilele pe care le trăim astăzi, a declarat ex-Preşedintele RM, liderul PCRM Vladimir Voronin în alocuţiunea sa la şedinţa jubiliară cu ocazia aniversării a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova.

„Pentru unii, - a continuat el, - a fost importantă declararea independenţei faţă de URSS. Pentru alţii aceasta s-a asemănat cu o naufragiere crudă şi fără de milă. Cineva este interesat să eroizeze conflictul transnistrean. Iar pentru alţii acesta este nu altceva decît o filă neagră în biografia statului nostru. Unii sînt mîndri de ritmurile rapide ale privatizării, pe cînd alţii deplîng potenţialul economic pierdut. Unii cu mîndrie declară că sînt – moldoveni, alţii văd în acest lucru un tribut primitiv plătit provencialismului sovietic, considerîndu-se români”.

În opinia lui Voronin, „Statalitatea noastră, precum şi şirul de probleme cronice şi pe care le-am moştenit genetic, cere de la noi – politicienii – mult curaj şi în sfîrşit să începem să gîndim şi să acţionăm prin alt tip de categorii. Trebuie să recunoaştem că complexitatea fără precedent a problemelor cu care ne confruntăm, ne impune să renunţăm  la copierea unor sau altor modele din trecut, la imitarea şi supunerea unor anumite dorinţe, ci să propunem un proiect naţional unical prin conţinutul său profund şi valoare intelectuală”.

În acest proiect, potrivit spuselor ex-Preşedintelui, „toate discuţiile şi conflictele noastre vor deveni dezbateri despre viitor, despre dezvoltarea Moldovei”, „care va molipsi şi uni prin entuziasmul făuririi toţi cetăţenii activi şi cu iniţiativă, indiferent de faptul cum se numesc ei”.

Este foarte important, după cum s-a menţionat în continuare, ca „în acest proiect să nu existe nici guvernare, nici opoziţie, doar un scop comun – popor unit şi bunul spirit al concurenţei constructive”.

Voronin este sigur că Moldova poate fi modernizată conform standardelor europene „fără a se îndepărta de Moscova, Kiev, Astana”, că poporul moldovenesc are pe ce se baza în stabilirea scopurilor şi sarcinilor, ca să păstreze numele ca atare al ţării noastre.

„Şi doar atunci cetăţenii noştri, pronunţînd cuvîntul Moldova, vor simţi nu doar gustul nostalgic al epocilor trecute, dar şi suflarea contemporană, ritmul romantic şi visător al viitorului”, - a conchis ex-Preşedintele RM.

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1741
Populația:
1499 locuitori

Sudarca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sudarca și Braicău. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dondușeni și la 206 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1499 de oameni. Satul Sudarca a fost menționat documentar în anul 1741.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.