24 decembrie 2022, 13:00 Realitatea moldovenească views 2245
Păcăliți cu ”truba”, sau cum cei care au centrale termice proprii vor achita mai mult Termoelectricii
24 decembrie 2022, 13:00 Realitatea moldovenească views 2245

Păcăliți cu ”truba”, sau cum cei care au centrale termice proprii vor achita mai mult Termoelectricii

În ajunul sărbătorilor de iarnă, autoritățile (mai exact experții din cadrul Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale), au hotărît să le facă un cadou proprietarilor de apartamente din case vechi care au centrale termice proprii.

Așa se facă, că după ce prin decizia din 3 martie 2022, Curtea Constituțională a RM a pronunțat Hotărîrea nr.4 prin care din 1 mai, locatarii care și-au debranşat apartamentele de la sistemul centralizat de încălzire nu mai trebuiau să achite 10 la sută din factura la căldură pentru Termoelectrica, așa cum o făceau pînă atunci, Ministerul infrastructurii a venit cu un ordin prin care acești consumatori vor trebui să achite între 15 și 50% din factură.

Da, da, ați citit bine pînă la 50% din factura la cădura centralizată achitată pentru o țeavă care tranzitează apartamentul lor.

Atunci, în martie 2022, prevederea din legislație care îi obliga să facă acest lucru a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de PAS. Deputatul PAS, Dan Perciun susținea că Ministerul Infrastructurii urmează să elaboreze o formula de calcul mai echitabilă.

Potrivit datelor Termoelectrica, în Chişinău sînt în jur de 25 de mii de apartamente debranşate de la încălzire centralizată. Proprietarii acestora plăteau 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat.

Astfel, autorul sesizări susținea că prevederile contestate sînt vagi și lasă loc de reglementare de către Guvern a unor norme subiective și arbitrare. Guvernul instituie astfel, pentru consumători, o plată pentru un serviciu la care au renunțat, fapt care încalcă dreptul de proprietate.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Cuvinte cheie:

incalzire , Termoelectrica , compensatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
534 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.