06 septembrie 2022, 12:05 Realitatea moldovenească views 1268
Cu cît a scăzut numărul șomerilor în Moldova de la începutul anului
Foto: shutterstock.com
06 septembrie 2022, 12:05 Realitatea moldovenească views 1268

Cu cît a scăzut numărul șomerilor în Moldova de la începutul anului

În prima jumătate a anului 2022 erau 17,4 mii de locuri de muncă vacante și 13,1 mii de șomeri, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Comparativ cu anul trecut, numărul locurilor de muncă vacante înregistrate a crescut în perioada de referință cu 13%, iar numărul șomerilor înregistrați a scăzut cu 27%.

Din numărul total de șomeri înregistrați, persoanele fără o calificare profesională alcătuiesc 68%, sau cu 3 p.p. mai mult ca în perioada similară a anului precedent, ceea ce denotă o creștere a deficitului de forță de muncă calificată.

Pe regiuni, o situație mai echilibrată între cerere și ofertă se constată în regiunile Centru și Sud, iar în regiunile Chișinău și Nord se atestă o discrepanță semnificativă între cerere și ofertă.

În aspect teritorial, un echilibru între cerere și ofertă se observă în raioanele NisporeniIaloveni, și Cahul, unde numărul locurilor de muncă de muncă vacante se apropie de numărul șomerilor înregistrați. Totodată, un surplus semnificativ de forță de muncă și respectiv un deficit de locuri de muncă vacante se constată în raioanele: DrochiaOcnița, și UTAG. Un deficit mai accentuat de forță de muncă se atestă în mun. Chișinău.

La fel, se constată o diferență semnificativă între cerere și ofertă pe piața muncii în aspect de medii rural/urban: din numărul total de șomeri înregistrați în șase – 63% erau din localitățile rurale, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau numai 15% din numărul total de locuri de muncă vacante înregistrate.

De asemenea, analizînd cererea și oferta după nivelul de studii, se poate observa o cerere mai mare pe piață a persoanelor cu un nivel scăzut de studii (primare/gimnaziale - 34%), ponderea șomerilor cu studii gimnaziale/primare fiind 58%.

În ceea ce privește distribuția locurilor vacante și a șomerilor, cele mai multe sînt în Agricultură, silvicultură și pescuit și Activități de cazare și alimentație publică. Un deficit accentuat de forță de muncă predomină în Industrie, Construcții, Comerț cu ridicata și amănuntul, Sănătate și asistență socială și Informații și comunicații.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

micșorare , somaj , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
254 locuitori

Floricica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cantemir și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 254 locuitori. Satul Floricica a fost înființat în anul 1946.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.