28 decembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2738
Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022
28 decembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2738

Vor fi reexaminate două tipuri de pensii, de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022, Casa Națională de Asigurări Sociale va reexamina pensiile pentru limită de vîrstă pentru persoanele care și-au stabilit dreptul la această alocație după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 5 la 7 ani.

Totodată, de la 1 ianuarie anul viitor vor fi reexamnate pensiile de dizabilitate stabilite pînă la 1 ianuarie 1999, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, de la 2 ani, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, noile drepturi la pensie se acordă începînd cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă, precum și cererea de reexaminare a pensiei de dizabilitate se depun în formă electronică, prin intermediul paginii web oficiale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale www.cnas.gov.md sau la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul beneficiarului.

Beneficiarii de pensii sînt îndemnați să depună cererea de reexaminare a alocației online, accesînd bannerul „e-Cerere Reexaminare pensie" sau să-și programeze online vizita la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform domiciliului, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS" de pe site-ul CNAS www.cnas.gov.md.

Examinarea dosarului va avea loc în decurs de 60 de zile de la data depunerii cererii, în cazul în care au fost anexate toate actele necesare.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

pensie , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.