12 august 2011, 14:31 Realitatea moldovenească views 5616
12 august 2011, 14:31 Realitatea moldovenească views 5616

Acuzaţii grave aduse la adresa lui Dorin Chirtoacă şi Vlad Filat privind organizarea protestelor din aprilie 2009

Devastările din aprilie 2009 au fost organizate de Dorin Chirtoacă, Vlad Filat şi Serafim Urechean, care au finanţat şi un antrenament desfăşurat timp de două săptămîni la o bază din Vadul-lui-Vodă. Declaraţiile aparţin lui Eugen Mocanu, participant la evenimentele din aprilie, care spune că a fost unul din conducătorii grupurilor care au devastat clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei. Potrivit lui, liberalul Dorin Chirtoacă a finanţat traningul, iar liderul liberal-democrat, Vlad Filat, le aducea marijuana pentru ca participanţii să se poată relaxa, să nu se teamă şi să facă tot ce li se spune.

Potrivit lui Eugen Mocanu, baza de la Vadul lui Vodă îi aparţine lui Dorin Chirtoacă, iar tinerii antrenaţi acolo făceau parte din organizaţiile „Noua Dreaptă” şi „Asociaţia Naţional Nazistă pentru Eliberarea Basarabiei”. La antrenament au participat circa 1500 de personae, iar acesta a constat din trei etape, prin care trebuiau să treceacă tinerii. La prima etapă erau întrebaţi ce vor, ce planuri au, ce pot face şi altele. La cea de-a doua etapă tinerii erau pregătiţi psihologic pentru luptă, iar cei care nu se isprăveau primeau „o ţigară de iarbă” pentru a se relaxa, după care li se spunea „despre Basarabia şi România”. În cadrul celei de-a treia etape tinerii primeau o bandă-tricolor cu svastică care se lega la mînă. El a demonstrat şi un tatuaj în formă de svastică care-l avea pe picior, şi care, potrivit lui Mocanu, îl aveau doar conducătorii de grupe. Tot la baza de odihnă, unii tineri primeau lecţii de pregătire fizică, iar alţii erau învăţaţi cum să pregătească cocktailuri „Molotov”, care urmau să fie utilizate în timpul devastărilor. Toate acestea cu scopul „să se verse sînge, pentru ca să iasă mult mai mulţi la protest”.

Eugen Mocanu a spus că tinerilor li s-au promis schimbări, pe care el nu le vede nici pînă acum. “Deja de trei ani ne ţin în cîrlig ca pe peşte. Nu mai pot să înghit acest nod. Sînt foarte obosit, moral şi fizic”, a menţionat tînărul, accentuînd totodată că pînă nu demult primea cîte 2400 de lei pe lună pentru a păstra tăcerea, iar acum deja nu mai primeşte nimic. Acesta le-a dat politicienilor un răgaz de două săptămîni pentru a recunoaşte totul. În caz contrar, precum şi în cazul în care cu el se va întîmpla ceva, vor fi organizate proteste, în care mai mulţi participanţi activi la protestele din aprilie 2009 vor mărturisi adevărul. Politicienii şi partidele politice vizate nu au avut deocamdată o reacţie oficială la acuzaţiile aduse.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
514 locuitori

Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.