18 februarie 2013, 11:25 Realitatea moldovenească views 9348
18 februarie 2013, 11:25 Realitatea moldovenească views 9348

Nantoi: Un Guvern minoritar este un scenariu plauzibil pentru Moldova


Foto: moldpres.md

Analiştii au păreri contradictorii cu privire la probabilitatea renegocierii unui nou Acord între componentele AIE, informează MOLDPRES.

Solicitaţi de Agenţie, mai mulţi analişti politici s-au arătat optimişti şi au spus că în scurt timp liderii AIE se vor aşeza la masa de negocieri pentru un nou Acord AIE. „Trebuie renegociate unele prevederi din Acord, pentru că ele din start au fost precondiţionate şi acum s-au transformat în piedici pentru guvernare. Din cauza acestor precondiţii pînă în prezent nu s-a reuşit numirea unor viceminiştri”, a opinat analistul politic Nicolae Osmochescu. El a adăugat că alte scenarii politice vor duce inevitabil la alegeri anticipate.

„Vreau să cred că Preşedintele ţării Nicolae Timofti îşi va folosi toată măiestria de negociator pentru a-i aduce pe liderii AIE la masa de negocieri şi se va reuşi remodelarea Acordului de constituire a alianţei”, a spus pentru MOLDPRES analistul Arcadie Barbăroşie.

Potrivit acestuia, un alt scenariu probabil ar fi o guvernare minoritară, „dar el este foarte riscant, doarece PLDM ar sta la cheremul opoziţiei care a anunţat că îşi doreşte alegeri anticipate”.

Analistul Oazu Nantoi a opinat că va fi dificil un proces de renegociere a Acordului AIE. „Nu mă aştept la soluţii rapide. Constituţia RM prevede dreptul Premierului şi a Preşedintelui ţării să facă remanieri în Guvern, iar un Guvern minoritar este un scenariu plauzibil”, a afirmat Nantoi.

Sîmbătă, 16 februarie Preşedintele ţării Nicolae Timofti a facut un apel către cetăţeni, ]n care a ]ndemnat să nu facă scenarii pesimiste. El a mai spus că a primit asigurări de la liderii AIE că se vor aşeza la masa de negocieri, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

guvern , AIE , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
2472 locuitori

Balasineşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul este situat pe valea rîului Vilia, la 15 km de staţia calea ferată Lipcani, la 18 km sud-vest de oraşul Briceni, la 38 km de oraşul Edineţ şi la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2472 de oameni. Prima atestare documentară a satului Balasineşti din ţinutul Hotin datează din octombrie 1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.