26 august 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2622
BNM pune în circulație 3 monede dedicate Zilei Independenței
26 august 2021, 15:00 Realitatea moldovenească views 2622

BNM pune în circulație 3 monede dedicate Zilei Independenței

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație de astăzi, 26 august, un set de monede comemorative dedicate aniversării a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Monedele sînt ca mijloc de plată sau ca scop numismatic.

Monedele sînt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul.

Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfîntă libertate" (autorul poeziei „Libertate" – Ion Hadîrcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova" (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cît trăim pe acest pămînt" (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Potrivit BNM, prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării.

Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine" preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

Monedele sînt confecționate din argint, fiecare avînd valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Sursa: www.glasul.md

Cuvinte cheie:

moneda , BNM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.