14 septembrie 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 4028
14 septembrie 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 4028

Diplomele transnistrene vor fi recunoscute în Moldova

Astăzi la Viena, Austria, s-a încheiat încă o rundă de negocieri în formatul "5+2" privind soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului, părțile au ajuns la un consens privind mai multe aspecte, printre care educația și recunoașterea diplomelor din Transnistria.

Viceprim-ministrul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a spus în cadrul unui briefing de presă că acum absolvenții transnistreni, care doresc să-și continue studiile sau să muncească în străinătate, trebuie să depună diploma la Ministerul Educației și să obțină în schimb una nouă, care să confirme finalizarea studiilor. În cazul în care părțile vor ajunge la o decizie finală, absolvenții vor fi scutiți de această procedură.

"Noi apreciem înalt decizia privind recunoașterea absolvenților instituțiilor transnistrene", a spus șeful diplomației transnistrene Nina Ștanski.

De asemenea, au fost abordate probleme legate de activitatea economică externă a agenților economici transnistreni, libera circulație a cetățenilor, cooperarea în sectorul bancar și deschiderea podul rutier peste Nistru în apropierea satelor Bîcioc și Gura Bîcului.

"Am discutat despre problemele cu care se confruntă agenții economici și am ajuns la decizia de a continua această activitate în grupuri de experți. Limitările existente duc la pierderi mari. S-a propus crearea unui subgrup privind cooperarea bancară. Astăzi au fost examinate un șir de propuneri privind circulația persoanelor, transportul și căile ferate", a declarat într-un briefing ministrul de externe al regiunii transnistrene, Nina Ștanski.

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului și-au exprimat speranța că, în viitorul apropiat, vor avea loc discuții cu privire la circulația trenului Chișinău - Moscova prin Tiraspol.

"Toate problemele de transport au un caracter complex. La nivelul grupurilor de lucru au fost coordonate măsurile practice pentru optimizarea circulației trenurilor pe ruta Chișinău - Odesa și Chișinău - Moscova. Vom discuta posibilitatea unor modificări în program, reducerea prețurilor la bilete, reducerea timpului de călătorie, creșterea numărului de autovehicule", a declarat Karpov.

Următoarea rundă de negocieri va avea loc în luna noiembrie la Dublin, Irlanda.


Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Europa , studii , educatie , Transnistria , conflict

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.