09 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 2596
Prin ce va intra în istorie ultima componență a Curții Constituționale?
09 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 2596

Prin ce va intra în istorie ultima componență a Curții Constituționale?

După ce a emis un șir de decizii care au provocat în țară o criză politico-juridică, membrii Curții Constituționale a RM (CC) au demisionat, fără a face careva comentarii și a comunica cu presa. Pentru prima dată în istoria, unicei în Moldova, autorități de jurisdicție constituțională, aceasta a demisionat in corpore.    

Însă această demisie nu a fost una benevolă: au anticipat-o numeroasele solicitări ale noii guvernări, ale clasei politice și ale societății civile. Chiar și Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, care  tradițional nu se implică în procesele interne din stat, a dat clar de înțeles că ultimele verdicte ale CC provoacă numeroase semne de întrebare și depășesc cadrul constituțional.

CC în această componență va intra în istorie prin numeroasele decizii care nu doar contrazic Constituția, ele au fost extrem de politizate, au divizat societatea și au dezorganizat funcționarea întregului mecanism al statului.

În rezultat, CC îi va fi foarte dificil să reîntoarcă încrederea față de activitatea sa.  Experții consideră că noua componență a Curții Constituționale, care va apărea în Moldova în cel mai scurt timp, trebuie să analizeze minuțios deciziile predecesorilor, după care să anuleze verdictele emise în interesul jucătorilor politici și pe cele ce contrazic spiritul Constituției.  

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
450 locuitori

Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.