21 iunie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4382
Comisia de la Veneția a adoptat un aviz referitor la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova
21 iunie 2019, 16:30 Realitatea moldovenească views 4382

Comisia de la Veneția a adoptat un aviz referitor la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova

Comisia de la Veneția s-a pronunțat vineri, 21 iunie, cu privire la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova, adoptate între 7-9 iunie, comunică MOLDPRES.

În avizul de astăzi, experții Comisiei de la Veneția au constatat că în Republica Moldova nu existau condiții clare de dizolvare a parlamentului în perioada 7-8 iunie 2019.

De asemenea, experţii Comisiei de la Veneţia consideră ca Curtea Constituţională nu a respectat propriile proceduri şi nici principiul egalităţii părţilor în timp ce trata criza politică de la Chişinău.

Comisia consideră că Curtea Constituţională nu și-a respectat propriile proceduri și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică. Experţii comisiei au reţinut că rolul esenţial al Curţii Constituţionale este să menţină balanţa între ramurile puterii şi să acţioneze ca un arbitru, respectând soluţiile la care au ajuns instituţiile legitime din punct de vedere democratic.

În aviz, comisia indică că dizolvarea parlamentului s-a bazat pe pretinsa expirare a termenului de trei luni pentru formarea unui guvern după alegerile din 24 februarie şi constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza deciziilor emise de Curtea Constituţională.

Comisia de la Veneţia s-a expus asupra situaţiei din R. Moldova la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

În scurt timp după anunţarea deciziei Comisiei de la Veneţia, şeful satului Igor Dodon a venit cu o reacție, indicând că după părerea sa "unica modalitate de restabilire a stabilității constituționale este demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale".

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1529 locuitori

Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.