08 februarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 16246
Următorul Parlament ar putea fi format din trei partide
08 februarie 2019, 15:05 Realitatea moldovenească views 16246

Următorul Parlament ar putea fi format din trei partide

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar trei din cei 15 concurenți electorali înscriși în cursă ar accede în Parlament.

Este vorba de Partidul Socialiștilor, Blocul electoral ACUM și Partidul Democrat. Cel puțin, asta relevă datele Barometrului Opiniei Publice realizat în ianuarie 2019. Întrebați cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 20% din respondenți au nominalizat PSRM, 11,7% au menționat blocul ACUM, iar 9% - PDM. De menționat este că 42,4% din cei intervievați au spus că nu știu pentru cine și-ar da votul sau nu au vrut să răspundă. Iar 11,1% au declarat că nu vor merge la urne.

Totuși, analizînd doar rezultatele celor deciși, PSRM ar acumula 42,9% din voturi, blocul ACUM – 25,1%, iar PDM – 19,3%. Partidul Șor nu ar atinge pragul electoral de 6%, acumulînd doar 5,8% din voturi.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-31 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1.224 de persoane cu vîrsta de peste 18 ani, fiind finanțat de fundația Soros Moldova.

În total, în circumscripția națională au fost înregistrați 15 concurenți. Iată care sînt aceștia, în ordinea în care vor apărea în buletinul de vot: PDM, Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS", PCRM, PSRM, PP Șor, PP Mișcarea Populară Antimafie, PP Partidul Nostru, PNL, PP Voința Poporului, Partidul Regiunilor, PP Democrația Acasă, PP Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadejda, PP Patria, PP Verde Ecologist, PL.

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc după noul sistem electoral – mixt. Respectiv, 51 de deputați vor accede în Parlament în urma votului din cele 51 de circumscripții uninominale din țară (48) și de peste hotare (3), iar alți 50 de deputați vor fi aleși ca și pînă acum, în baza listelor de partid.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

sondaj , parlament , partide

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.