29 decembrie 2018, 14:45 Realitatea moldovenească views 17893
Banca Națională pune în circulație noi monede comemorative și jubiliare
29 decembrie 2018, 14:45 Realitatea moldovenească views 17893

Banca Națională pune în circulație noi monede comemorative și jubiliare

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație noi monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, începând cu 28 decembrie.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" din municipiul Chișinău" este completată cu moneda dedicată împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Negruzzi , prozator, poet, traducător, dramaturg. Moneda a fost bătută în aur și în argint. Cea de aur are valoarea nominală de 100 de lei și un tiraj de 100 de unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 200 de unități.

Potrivit BNM, alte trei monede, confecționate din argint, cu un tiraj de 250 de piese fiecare, fac parte din seria „Personalități". Acestea sînt dedicate aniversării a 90-a de la nașterea lui Ion Druță , scriitor, poet, dramaturg și istoric literar, aniversării a 150-a de la nașterea lui Mihail Berezovschi , hirotonisit și preot, care a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală și aniversării unui veac de la nașterea lui George Meniuc, eseist, poet, prozator, publicist și traducător.

O monedă din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Adei Zevin, artist plastic din Moldova, suplimentează seria „Femei celebre". Piesa are valoarea nominală de 50 de lei și este bătută într-un tiraj de 300 unități.

Seria „Mănăstirile Moldovei" este completată cu moneda dedicată „Mănăstirii Sfîntului Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău", cunoscută colocvial ca Mănăstirea Ciuflea. Moneda are valoarea nominală de 50 lei, fiind emisă într-un tiraj de 300 unități.

Colecția „Conace boierești" adaugă o monedă de argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezentă Conacul lui Zamfirache Ralli, fosta reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

Seria „Știință și inovare", lansată anul trecut, include două monede comemorative noi în argint, cu o valoare nominală de 50 de lei și un tiraj de 200 de piese fiecare, dedicate aniversării a 100-a de la nașterea lui Ivan Mocan, doctor habilitat în științe economice, profesor universitar. O altă monedă este dedicată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Marinciuc, conferențiar la Catedra de Fizică a Universității Tehnice a Moldovei, promotor și organizator al învățământului în domeniul fizicii.

Șirul noilor monede puse în circulație din 28 decembrie îl încheie piesa „Șoim dunărean (Falco cherrug)" din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova". Moneda este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 de lei și un tirajul de 300 de piese.

Monedele comemorative și jubiliare, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile moldovenească și engleză.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

moneda , BNM

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1494
Populația:
1908 locuitori

Zîrneşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîrneşti, Paicu și Treteşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 152 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1908 oameni. Satul Zîrnești a fost menționat documentar în anul 1494.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.