05 iulie 2012, 10:05 Realitatea moldovenească views 2805
05 iulie 2012, 10:05 Realitatea moldovenească views 2805

”Moldovagaz” şi ”Gazprom” au prelungit contractele de furnizare a gazelor pînă la sfîrşitul anului 2012

"Moldovagaz" şi "Gazprom" au prelungit cu încă şase luni – pînă la sfîrşitul anului 2012 – vechile contracte privind livrările de gaze ruseşti în Moldova şi tranzitul lor prin teritoriul republicii. Potrivit informaţiilor oferite NOI.md de către SA "Moldovagaz", în acest sens, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA "Moldovagaz", Alexandru Gusev, şi vicepreşedinte consiliului de Administraţie al SA "Gazprom", Alexander Medvedev, au semnat un supliment la contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova în anul 2007-2011 şi la contractul cu privire la condiţiile de tranzit al gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova în 2011, care extind termenul lor pînă la 31 decembrie 2012.

Reprezentanţii "Moldovagaz" subliniază că, astfel, în trimestrele III şi IV din 2012, ca şi anterior, va continua să fie aplicată formulă europeană pentru calcularea preţului gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova, care se bazează pe media preţului de vînzare a gazelor de către SA "Gazprom" în ţări străine şi cotaţia preţurilor pentru produsele petroliere. Alte condiţii contractuale de furnizare şi de tranzit al gazelor naturale, la fel, vor rămîne neschimbate.

Reamintim că termenul contractelor existente de furnizare a gazelor a expirat la 31 decembrie 2011. ”Gazprom” şi "Moldovagaz" au semnat un nou contract pe termen lung şi de mai multe ori au prelungit termenul de valabilitate al celor anterioare: mai întîi – pînă la sfîrşitul trimestrul I al anului 2012, apoi – pînă la sfîrşitul semestrului I din 2012, iar acum – pînă la sfîrşitul anului 2012.

Potrivit viceprim-ministrului şi ministrului Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, se preconizează că, în a doua jumătate a anului, Moscova şi Chișinău vor pregăti şi vor semna un acord interguvernamental privind cooperarea între Republica Moldova şi Rusia în domeniul complexului termo-energetic, pe baza cărora va fi elaborat un nou contract pe termen lung pentru aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova şi tranzitul acestora pe teritoriul republicii.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
292 locuitori

Sărătenii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de oameni. Satul Sărătenii Noi a fost menționat documentar în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.