27 decembrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 13492
Ce stă în spatele lichidării școlilor internat pentru copii
27 decembrie 2018, 15:45 Realitatea moldovenească views 13492

Ce stă în spatele lichidării școlilor internat pentru copii

Peste un an numărul școlilor internat din Moldova trebuie să fie redus la minim, ar fi bine chiar totalmente. "Dezinstituționalizarea" elevilor acestora este trasată în Strategia de protecție a copilului pentru perioada 2014-2020.

În documentul, care abundă de cifre sînt descrise în detaliu problemele copiilor, care au ajuns, din anumite motive, la școlile internat, modalitățile de integrare a acestora în societate și revenirea lor în familii, problemele de introducere a educației incluzive și altele. Un singur lucru nu este clar: cum se întîmplă toate acestea în practică și care sînt consecințele implementării acestor planuri „remarcabile"?

Pe cine vor copleşi cu filantropia lor binefăcătorii?

În ultima zi a lunii noiembrie a avut loc cel de-al cincilea eveniment caritabil "Gala Generozităţii" în Sala cu Orgă de la Chișinău, la care au participat mulți artiști moldoveni cunoscuți. Acțiunea, așa cum se spune pe site-ul organizatorilor, a avut drept scop "să ajute copiii dezavantajați și familiile cu care lucrează ONG-ul CCF-Moldova (Copil, Comunitate, Familie), care reprezentă fundația britanică "Hope and Homes for Children". Scopul CCF-Moldova este de a reduce la minimum numărul instituțiilor de tip internat. Potrivit părerii fondatorului și conducătorului neschimbat al ONG-ului, Liliana Rotaru, lichidarea școlilor internat le va permite copiilor "să-și realizeze dreptul de a trăi într-o familie și de a se dezvolta pe deplin".

La "Balul Generozității", aproape jumătate de milion de lei au fost colectați pentru a ajuta copiii. Mai exact, este vorba de suma de 437.300. Acești bani urmează să fie folosiți pentru reîntoarcerea copiilor de la internate în familii sau pentru împiedicarea despărțirii copiilor de familie. Anul trecut au fost colectați mai mulți bani - 600.000 lei. Și toți banii, conform site-ului web al CCF Moldova, au fost folosiți pentru "prevenirea separării copiilor de mediul familial". Astfel, 130 de copii au fost "salvați". Prin operațiuni aritmetice simple, se poate calcula că fiecăruia dintre acești copii le-a revenit câte 4 615 lei.

Conform acestei logici, problemele sociale acute, din cauza cărora copiii din familii dificile devin marginalizați în societate, sânt soluționate cu doar 200 şi ceva de euro. Însă este greu de imaginat că această sumă poate fi folosită și pentru tratarea părinților acestora, care duc o viaţă dezordonată (a altor rude), fiind bolnavi de alcoolism sau suferind de dependență de droguri, sau pentru reîntoarcerea lor din străinătate și obținerea unui loc de muncă, sau pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale familiei sau a altor careva probleme din cauza cărora copiii ajung la școlile internat. Este mult mai ușor pentru aceiași 200 de euro (pentru mulți aceștia sînt o grămadă de bani!) să-i convingă pe părinții / rude să-și lase copiii acasă și să nu le strice dările de seamă. Nu e un fapt dovedit că acest lucru se întîmplă. Dar aceasta este una dintre modalitățile posibile de rezolvare a problemei cu școlile internat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , internat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
3802 locuitori

Petreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreşti, Medeleni și Petreşti, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3802 oameni. Satul Petrești a fost menționat documentar în anul 1572 cu denumirea Poiana.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.