11 iulie 2011, 15:45 Realitatea moldovenească views 29661
11 iulie 2011, 15:45 Realitatea moldovenească views 29661

Relicve moldovenești la muntele Athos

Un grup de pelerini condus de Protoiereul Teodor Roșca s-a întors din călătoria la Sf. Munte Athos.

Istoria Sfîntului Munte Athos cunoaște fapte pilduitoare ale celor mai celebri și  mai sîrguincioși fii ai Moldovei. Pelerinii au vizitat turnul construit de Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfînt în orașul Ouranopilis (de unde începe călătoria pe Sf. Munte); și-au plecat genunchii în fața icoanei Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, dăruită de Ștefan cel Mare și Sfînt Mănăstirii Zografu; au ținut în mîini simbolul vitejiei strămoșilor noștri - Steagul de luptă al Marelui Ștefan, - cu chipul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe și icoana Botezului Domnului; au fost uimiți de smerenia și întelepciunea Arhimandritului Ambrosie, egumenul de la Zografu.

Aceste relicve sînt cu sfințenie păstrate de călugării athoniți, pelerinii moldoveni beneficiind de o cinste deosebită  de a ține în mîini Steagul de luptă al Marelui Ștefan. Mănăstirile de pe muntele Athos păstrează vie amintirea marilor domnitori moldoveni, ctitori la Sfîntul Munte, care permanent au susținut așezările monastice prin donații, odoare, veșminte, cărți de rugăciune etc.  

 

Sursa: ciuflea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
36 locuitori

Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.