24 iunie 2012, 12:15 Realitatea moldovenească views 7192
24 iunie 2012, 12:15 Realitatea moldovenească views 7192

Germania insistă asupra federalizării Republicii Moldova

Germania insistă asupra federalizării Republicii Moldova, afirmă portalul de știri Romanian Global News, care citează surse din Chișinău şi de la Berlin, care au participat la întîlnirile prim-ministrului moldovean, Vladimir Filat şi liderului transnistrean Evgheni Şevciuk în oraşul german Rottach-Egern.

Potrivit acestor surse, în cadrul discuţiei a fost ridicată problema Găgăuziei, care ar putea deveni parte a procesului de federalizare a statului moldovenesc.

"Diplomaţii germani, astfel, continuă să realizeze planul ruso-german de „transnistrizare” a întregului teritoriu al Republicii Moldova. Sub pretextul de a discuta probleme economice şi sociale - cum ar fi restaurarea de urgenţă a traficului de pasageri prin Tiraspol cu oraşele din Rusia şi Ucraina şi reluarea traficului pe podul de la Bîcioc și Gura Bîcului, de fapt, s-a discutat despre procesul de federalizare, care, în conformitate cu strategii de la Moscova şi Berlin va preveni unificarea a două state româneşti şi va menţine influenţa Rusiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova” - scrie portalul românesc.

Între timp, subliniază analiştii români, diplomaţii germani au sugerat utilizarea altor termeni, în loc de federalizare, prezentînd procesul într-o formă acceptabilă pentru public.

Întîi de toate, vorbim despre punerea în practică a acordului semnat între Rusia şi Germania, în 2010, în oraşul german Mezeberg, care implică structura federală a Republicii Moldova şi a un statut special pentru Transnistria, fără a menţiona problema retragerii trupelor ruse din regiune, consideră la Bucureşti.

Publicaţia citează datele analitice ale agenţiei americane "Stratfor", care afirmă că „motivul pentru care moldovenii accepta această propunere constă în faptul că această decizie vine din Germania." "Chişinăul se simte flatat de atenția germană, care îi permite să se simtă important. În plus, germanii au promis și un "morcov" - investiţii în economia Moldovei şi multe altele", - scrie publicaţia.

Sursa: NR2.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2277 locuitori

Săiţi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Săiţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2277 de oameni. Satul Săiți a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.