25 septembrie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 8123
CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?
25 septembrie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 8123

CHEAP Dnestrovsk va ajunge pe mîinile chinezilor?

Xenia Florea

Băncile și companiile de stat chineze ar putea deveni investitori de rang inferior ai Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk.

Igor Sirota, director general al companiei „Ukrghidroenergo", a declarat într-un interviu pentru postul TV ucrainean „Canal 5" că în prezent au loc negocieri active privind construirea a trei agregate hidraulice ale Centralei hidroelectrice de acumulare prin pompare (CHEAP) de la Dnestrovsk (nr.5, 6 și 7) din contul investițiilor chineze. Iar partea ucraineană este interesată în edificarea lor simultană.

Potrivit funcționarului, dacă s-ar lucra consecvent, ca și mai înainte, și agregatele ar fi construite consecutiv, ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru fiecare, iar în întregime lucrările ar dura 9 ani. Dar dacă s-ar purcede la construirea simultană a celor trei agregate, lucrările vor dura doar 4-5 ani și CHEAP Dnestrovsk, cea mai mare din Europa, va atinge capacitatea proiectată.

Cum Igor Sirota a fost uluit de China

Vara aceasta conducerea companiei „Ukrghidroenergo" a întreprins o vizită de lucru în Republica Populară China. Din componența delegației au făcut parte și persoane responsabile de construcția CHEAP de la Kanev și a celei de la Dnestrovsk.

Din anul 2009 China este considerată drept lider mondial în producerea energiei hidraulice. Aici au fost construite 45 de mii de centrale hidroelectrice mari și mici: cam jumătate dintre centralele hidroelectrice (CHE) mici din lume, cea mai mare CHE din lume – „Barajul celor trei defileuri" de pe rîul Yangtze (dotat cu 32 de generatoare de 700 MW fiecare), anul trecut a început construcția celei de-a doua din lume ca mărime CHE Baihetan (aici vor fi instalate 16 agregate hidraulice cu capacitatea 1000 MW fiecare), se mai construiește și cea mai mare cascadă de CHE-uri din lume cu capacitatea totală de 97 mii MW.

Conducerea companiei „Ucrghidroenergo" a fost impresionată de volumul și dimensiunile celor văzute. Întors acasă, Igor Sirota a comparat capacitățile hidroenergetice ale celor două țări.

„Dacă e să operăm cu cifre, ele te uimesc. Orbind despre hidroenergetică – capacitatea ei actuală în China constituie 340 mii MW, iar în Ucraina – 5750 MW. La ei ritmul sporit de dezvoltare a hidroenergeticii a început anii 1990. Timp de 28 de ani ei au construit peste 300 mii MW. În China CHE-urile produc azi cca 310 mii MW, iar stațiile hidraulice de acumulare – 29 mii MW, alte 37 mii MW se află în proces de realizare, iar pînă în 2025 cota CHEAP în volumul total de energie electrică va constitui 90 mii MW. Adică pînă în 2025 ei trebuie să pună în exploatare încă 40 de centrale hidroelectrice de acumulare, iar noi avem plănuite doar trei: finalizarea CHEAP Dnestrovsk și construcția centralelor electrice de la Tașlîk și Kanev", a afirmat directorul general „ al companiei „Ukrghidroenergo" la o emisiune difuzată de „Canal 5".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , China

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
2127 locuitori

Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.