07 mai 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9185
Serviciile feroviare vor fi îmbunătățite
07 mai 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 9185

Serviciile feroviare vor fi îmbunătățite

Serviciile feroviare vor fi îmbunătățite, iar în acest sector, pe lîngă întreprinderea de stat, vor putea activa şi companii private.

Sînt prevederi ale proiectul noului Cod al transportului feroviar, elaborat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

"Prestarea serviciilor pe calea ferată va fi posibil de efectuat şi de către operatorii privaţi, fapt care va lărgi piaţa de desfaceri, va stîrni o competiţie dintre operatori, iar după cum cunoaştem, competiţie întotdeauna generează calitatea şi preţuri reduse la servicii", a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei, Sergiu Bucătaru.

Călătorii spun că liberalizarea pieţei serviciilor feroviare este necesară.

"Concurenţă trebuie să fie, este în folosul pasagerilor, concurenţa este întotdeauna binevenită."

De asemenea, oamenii aşteaptă ca şi infrastructura să fie modernizată.

"Este nevoie strictă, mai ales vara, de condiţionere, chiar şi aceleaşi geamuri sînt vechi, nu se deschid."

"În toate ţările deja sînt trenuri noi nu ca la noi. "

Autorităţile susţin că modernizarea infrastructurii feroviare va fi posibilă datorită proiectelor finanţate de parteneri externi.

"Prin prisma proiectului pe care îl avem încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi cu Banca Europeană de Investiţii noi ne dorim să modernizăm atît materialul rulant: mărirea vitezei pe calea ferată şi creşterea calităţii şi comfortului pentru pasageri", a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei, Sergiu Bucătaru.

În prezent, vîrsta medie a materialului rulant este de peste 45 de ani.

Potrivit estimărilor autorităţilor, pentru următorii doi ani infrastructura feroviară din Moldova necesită investiţii de aproape 200 de milioane de euro. Banii sînt necesari pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi siguranţa pasagerilor.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, 1,7 milioane de pasageri au călătorit cu trenul, cu 20 la sută mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

cod , transport , calea ferata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1871
Populația:
34 locuitori

Zviozdocica este un sat din cadrul comunei Ucrainca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 34 de oameni. Satul Zviozdocica a fost menționat documentar în anul 1871.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.