27 februarie 2018, 11:47 Realitatea moldovenească views 9041
Profesorii au mai mult timp pentru pregătirea lecţiilor
27 februarie 2018, 11:47 Realitatea moldovenească views 9041

Profesorii au mai mult timp pentru pregătirea lecţiilor

Teancurile de rapoarte au rămas doar o amintire pentru profesori. Ei spun că acum, după intrarea în vigoare a nomenclatorului tipurilor de documentație şcolară, au mai mult timp să se pregătească de lecţii.

Schimbarea este pe placul învățătorilor de la Liceul "Mihail Bîrcă" din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Ei trebuie să prezinte 13 rapoarte, cu opt mai puține decît pînă acum.

"Dacă vorbim de clasa a patra, sincer să vă spun, pentru fiecare obiect, dacă avem cinci obiecte, patru, trei, depinde, cel puțin o oră, dacă am în fața mea toate materialele. Dar dacă mai căutăm la calculator niște informații, plus, minus, cinci ore", a spus Agnesa Popov, învățătoare.

Totodată, profesorii nu mai sunt obligați să facă proiecte pentru fiecare temă predată, așa cum era pînă acum.

"Am fost în situația de a pregăti nenumărate rapoarte și este foarte dificil pentru un profesor, pentru că în acest timp în care trebuie să te pregătești pentru lecții", a spus Tatiana Movileanu, profesoară de limba și literatura moldovenească.

Iar managerii de instituții trebuie să pregătească 26 de rapoarte, în loc de 40.

"Deja avem clar stipulate ce rapoarte avem de întocmit, în ce formă, în ce mod le putem prezenta. Ceea ce până acum era puțin mai vag, mai neclar. Fără a avea un nomenclator clar ne era și mai ușor să ne orientăm", a spus Aliona Pulbere, directorul Liceului "Mihail Bîrcă" Mileștii Mici.

Lista rapoartelor ce trebuie prezentată a fost întocmită în urma discuțiilor dintre reprezentanţii Ministerului Educației și profesori din toată țara.

La sfîrșitul anului trecut, ministerul de resort a anunțat mai multe reforme. Printre acestea se numără reducerea disciplinelor obligatorii pentru liceeni sau introducerea unor ore de voluntariat pentru elevii de gimnaziu. Strategia, lansată cu scopul de a moderniza sistemul de învățămînt, va intra în vigoare treptat, pînă în 2020.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

profesor , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
824 locuitori

Mîrzeşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mîrzeşti și Mîrzaci. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Orhei și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 824 de oameni. Satul Mîrzești a fost menționat documentar în anul 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.