17 octombrie 2017, 16:05 Realitatea moldovenească views 4674
Decizia CC: Guvernul desemnează candidatul la funcţia de ministru al Apărării (VIDEO)
17 octombrie 2017, 16:05 Realitatea moldovenească views 4674

Decizia CC: Guvernul desemnează candidatul la funcţia de ministru al Apărării (VIDEO)

Șeful statului are dreptul să verifice o nouă nominalizare, în cazul în care consideră necorespunzător un candidat pentru postul de ministru.

Cu toate acestea, președintele nu are drept de veto în cazul de numire a candidatului de către Guvern. Decizia a fost luată astăzi, de către Curtea Constituțională, în urma sesizării depuse de Guvern în luna septembrie curent privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Potrivit CCM, „preşedintele țării are dreptul să verifice și să analizeze capacitățile candidatului propus, însă nu are dreptul de veto în numirea ministrului. Astfel, preşedintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru, în astfel de situații și nicidecum nu trebuie să creeze situații de blocaj instituțional. De ceeaşi opinie este şi Comisia de la Veneţia. Refuzul deliberat al preşedintelui de numire a candidatului propus repetat de premier este o încălcare gravă a obligaţiilor constituţionale, iar în acest caz, Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui", se arată în hotărârea Curții.

Totodată, încheierea Curții Constituționale menționează că „pentru nerespectarea prevederilor expres ale Constituției și interpretării articolelor acesteia, îl pace pasibil pe președinte de a fi suspendat din funcție, iar interimatul urmează a fi asigurat de către președintele Parlamentului sau de către premier".

Realitatea.md amintește că vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon, a refuzat de două ori să aprobe candidatura făcută, însă conform Constituției acesta era obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție. Drept urmare, Guvernul a decis să se adreseze Curții Constituționale pentru a da o interpretare a acțiunilor președintelui.

 

Sursa: www.realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.