11 august 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 4513
Internetul de limba rusă în Moldova, supus constrîngerii
11 august 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 4513

Internetul de limba rusă în Moldova, supus constrîngerii

La sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului Moldovei va fi discutat un proiect de lege privind reglementarea internetului.

Sub sancțiunea autorităților ar putea nimeri, în primul rînd, portalurile care publică informații în limba rusă. Adoptarea acestei inițiative poate intra într-un lanț de acțiuni guvernamentale ce vizează combaterea „propagandei" rusești, în cadrul căruia anterior a fost înregistrat în Parlament un proiect de lege ce înăsprește condițiile transmiterii programelor de televiziune și de radiodifuziune în limba rusă. Despre preocupările lor cu privire la planurile de „curățare", a spațiului mass-media au vorbit experți moldoveni și parlamentari intervievați de publicația „Nezavisimaia gazeta", citată de NOI.md.

Proiectul de lege privind restricționarea activității portalurilor de limba rusă, în opinia deputatului din partea Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea, va fi o nouă provocare la adresa Rusiei. „Autoritățile pregătesc o lovitură antirusească pe mai multe căi. În cazul în care vor fi adoptate mai multe proiecte de lege ce vizează combaterea așa-numitei «propagande» rusești, în Republica Moldova va fi interzisă difuzarea emisiunilor televizate și radiofonice din Rusia, publicații electronice și cărți în limba rusă. Deci vor restrînge la maximum aria de utilizare a limbii ruse. Autoritățile sînt conștiente de faptul că controlul asupra internetului le va permite să manipuleze opinia publică, de aceea, portalurile în limba rusă le stau în gît", a opinat deputatul.

Societatea civilă se teme că de controlul mai strict asupra spațiului online vor profita serviciile speciale, care vor acționa în interesul autorităților, acestea din urmă dorind eliminarea resurselor „neconvenabile". „Situația cu reglementarea internetului în Moldova, astăzi, este mai mult sau mai puțin acceptabilă, însă, din cauza dorinței autorităților de a «strînge șuruburile», ea se poate agrava semnificativ. O serie de proiecte de legi oferă serviciilor speciale și organelor de drept prea multe împuterniciri pentru a bloca anumite resurse de internet și a le impune furnizorilor de servicii responsabilitatea de transmitere autorităților de investigare a mai multor informații decît se permite într-o societate democratică", a declarat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Totodată, nu există date oficiale despre care anume portaluri și pe ce criterii vor ajunge acestea în atenția serviciilor speciale. „Nu e clar ce date informaționale va putea aduna Serviciul de Informații și Securitate, nu există nicio listă de motive pentru aplicarea unor măsuri, cum ar fi căutarea de informații și confiscarea obiectelor ce conțin date cu informații și interceptarea acestora. Componenta juridică a acestei inițiative i-ar putea surprinde neplăcut pe toți cei care au crezut pînă de curînd în angajamentul autorităților față de principiile democratice", a afirmat directorul de programe al Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi.

Prin această inițiativă, potrivit lui Bogdan Țîrdea, lupta împotriva influenței rusești nu se va termina. „Vor fi luate măsuri economice, politice și, probabil, militare. În această serie se încadrează inițiativa pentru stabilirea punctelor de control comune cu Ucraina de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Aceste măsuri, aplicate de guvernul prooccidental și majoritatea parlamentară, se vor intensifica odată cu apropierea alegerilor parlamentare. Acum Chișinăul cere expulzarea pacificatorilor din Transnistria, în ciuda faptului că acestea se află pe teritoriul Republicii Moldova în baza unui acord semnat de președinții Moldovei și Rusiei", a conchis deputatul.

În luna iunie a fost înregistrat în Parlament proiectul de lege privind combaterea "propagandei" ruse, la propunerea Partidului Democrat. Inițiativa include interdicția privind retransmisia programelor de televiziune și de radio informaționale și analitice produse în Rusia, de natură politică și militară. Autorii proiectului de lege au asigurat publicul că prin acest document ei nu intenționează închiderea canalelor de televiziune și de radio, ci doar excluderea din spațiul informațional a programelor „cu caracter distructiv".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

internet , limba rusă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.