09 august 2017, 16:00 Realitatea moldovenească views 4818
80% din aparatele de măsură de la piețele din țară nu corespund cerințelor
09 august 2017, 16:00 Realitatea moldovenească views 4818

80% din aparatele de măsură de la piețele din țară nu corespund cerințelor

Mai mult de 80% dintre cîntarele, pe care le utilizează comercianții de la piațe nu corespund cerințelor. Faptul în cauză a fost depistat în urma verificărilor efectuate de Agenția Pentru Protecția Consumatorilor în întreaga țară. Contravenienții pînă ce sînt avertizați, dar inspectorii recunosc că vor da, cu siguranță, și amenzi.

Iată piaţa din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi. Comercianţii de la care reporterii și inspectorii au cerut actele de certificare metrologică a cîntarelor, s-a dovedit că nu le dețin.

Iar aceasta e piața din satul Sîngera. O vînzătoare de fructe și legume, susține că nu a știut că e necesar să aibă documentul privind certificarea metrologică a cîntartului.

"De ce să înșelăm cumpărătorii. Căci ei după aceasta nu vor mai cumpăra de la noi".

Însă dintre acei care nu au știut despre necesitatea de a deține un astfel de document sînt puțini. Cei mai mulți comercianți încalcă legea cu bună știință. La piața din Anenii Noi una dintre vînzătoare a luat-o la sănătoasa, văzîndu-i pe reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

„Desfășurăm o campanie de informare și am dori să discutăm cu dumneavoastră".„Veniți mai tîrziu, acum sînt ocupată şi nu mă simt bine".

„Aveți documentul privind certificarea metrologică a cîntarului"? – „Nu. Lăsați-mă în pace, vă rog foarte mult".

În această dimineață, inspectorii au verificat zece cîntare. Șapte dintre acestea nu erau certificate. Totodată, legea prevede ca expertizarea metrologică să fie făcută anual.

"Cele mai mari nereguli vizează utilizarea cîntarelor neverificate, fără sigiliile corespunzătoare", a spus inspectorul superior al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Natalia Ilașciuc.

Cumpărătorii recunosc că sînt amăgiți la cîntar destul de des.

"Niciodată nu verific. Cît mi s-a cîntărit, atîta și iau. Simt uneori după greutate că am fost înșelat, dar nu sînt, pur şi simplu, acea persoană care să facă gălăgie".

„Chiar dacă sînt înșelat, eu nu fac scandal. Ce să ceri de la o biată băbuță?"

Din luna iulie inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor au vizitat 45 de pieţe din diverse raioane ale ţării şi au verificat 900 de aparate de măsură.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

statistica , piata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1832
Populația:
3903 locuitori

Başcalia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Başcalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3903 oameni. Satul Bașcalia a fost întemeiat în anul 1832.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.