26 iulie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 4876
Deputat european acuză autoritățile moldovenești de obstrucționarea democratizării țării
26 iulie 2017, 11:45 Realitatea moldovenească views 4876

Deputat european acuză autoritățile moldovenești de obstrucționarea democratizării țării

Decizia autorităților moldovenești cu privire la schimbarea sistemului electoral este o obstrucționare a democratizării țării. Opinia a fost exprimată de raportorul pentru Moldova în Parlamentul European, Petras Austrevicius pe rețelele de socializare.

"Consider decizia Parlamentului moldovean drept contra-eficientă în procesul de democratizare și crearea unui dialog politic în interiorul țării. Sunt deranjat de metoda și viteza, cu care a fost adoptată legea electorală. Aștept o apreciere exhaustivă a acestei legi din partea Comisiei de la Veneția. Amintesc că decizia UE privind susținerea macrofinanciară pentru Moldova, este bazată pe respectarea mecanismelor democratice, inclusiv sistemul multipartinic și supremația legii", a scris Austrevicius.

Amintim că la 20 iulie, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția, care nu recomandă schimbarea sistemului electoral fără un consens larg în societate, proiectul de lege cu privire la implementarea sistemului mixt (propus de Președintele Igor Dodon cu susținerea partidului oligarhului Vladimir Plahontiuc) a fost adoptat în lectura a doua.

Proiectul a fost susținut cu votul a 74 de deputați din PDM, PSRM, grupul Leancă și alți transfugi. Fracțiunile PCRM, PLDM și PL, în semn de protest, au părăsit ședința.

Votarea a avut loc pe fundalul unui protest în masă al partidelor de opoziție și societății civile, care au solicitat regimului de guvernare să renunțe la schimbarea sistemului electoral.

La doar câteva ore după adoptare, documentul a fost promulgat în regim de urgență de Președintele țării, Igor Dodon, iar a doua zi, publicat în "Monitorul Oficial".

În rezultat, autoritățile moldovenești au fost supuse unei critici fără precedent din partea partenerilor internaționali. La 21 iulie, a fost publicată Declarația comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hann. Demnitarii europeni au acuzat autoritățile moldovenești că au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și a BIDDO.

Ulterior, a urmat reacția Partidului Popular European, dar și a Alianței Liberalilor și Democraților. Primii au cerut revizuirea Acordului de Asociere cu UE, în timp ce Alianța a considerat legea adoptată de Parlament, drept una represivă. De altfel, și Statele Unite au reacționat la decizia respectivă. Ambasada SUA în Moldova a acuzat autoritățile moldovenești de ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

De menționat, că în rezultatul schimbării sistemului electoral, sub întrebare rămâne acordarea susținerii macrofinanciare pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit deputaților europeni, prin adoptarea legii cu privire la schimbarea sistemului electoral, partea moldovenească a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția, condiție, pentru care UE a acceptat să acorde asistența financiară.

Sursa: www.moldnews.md

Cuvinte cheie:

deputat , UE , democratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
2522 locuitori

Vasilcău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasilcău, Ruslanovca și Inundeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Vasilcău a fost menționat documentar în anul 1448.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.