13 iulie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 4908
Legea privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale
13 iulie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 4908

Legea privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale

Cercetările ştiinţice şi alte experimente pe animale vor fi reglementate printr-o lege specială, al cărei proiect a fost aprobat miercuri în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.

Documentul interzice folosirea animalelor în experimente, dacă există un alt mod de a atinge scopul studiului. Totodată, dacă o altă cale în acest sens nu există, atunci se permite utilizarea unui număr minim de animale. De asemenea, experimentele trebuie stabilite astfel încît să se evite chinuirea animalelor de experienţă, durerile şi suferinţele nejustificate ale acestora. În cazul sacrificării animalului, aceasta se va face cît mai curînd posibil, printr-o metodă care să nu-i producă alte suferinţe.

Se permite folosirea animalelor în scopul testării calităţii, a eficacităţii şi a siguranţei medicamentelor, alimentelor şi altor substanţe sau produse, a protecţiei mediului natural în interesul sănătăţii şi bunăstării umane şi animale şi crearea, precum şi în scopul testării preparatelor cosmetice.

Se interzice folosirea în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice a animalelor sălbatice şi a animalelor pe cale de dispariţie.

Se interzice de a desfăşura experimentul în mod repetat pe acelaşi animal, dacă experimentul anterior a fost clasificat drept "dificil".

Animalul poate fi eliberat în cazul în care aesta prezintă valoare genetică, iar consecinţele experimentului nu reprezintă o ameninţare pentru mediu.

Pentru experimente pot fi folosiţi şoarici, şobolani, cobai, hamsteri sirieni şi chinezi, gerbili mongoli, iepuri, cîini şi pisici, precum şi toate tipurile de primate non-umane, broaşte şi amfibieni.

De eliberarea permisului pentru efectuarea experimentului se va ocupa Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care este, de asemenea, responsabilă pentru implementarea prevederilor proiectului de lege.

Sursa: ingotag.md

Cuvinte cheie:

lege , animale , protejare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.