08 iunie 2017, 16:45 Realitatea moldovenească views 3086
Legea noului Guvern a fost aprobată (Doc)
08 iunie 2017, 16:45 Realitatea moldovenească views 3086

Legea noului Guvern a fost aprobată (Doc)

Proiectul de lege cu privire la Guvern a fost prezentat astăzi la şedinţa Cabinetului de Miniştri. Premierul a declarat că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

Prim-ministrul a mai spus că aprobarea reformării Guvernului arată dorinţa Executivului de a îndeplini angajamentele asumate în fața cetățenilor și a partenerilor externi.

Pavel Filip a menționat că speră că noile reglementări vor fi susținute de toți deputații majorității parlamentare și vor fi aplicate în termenii stabiliți.

"Aceasta este una dintre cele două legi care au rămas în cîmpul legislativ de pe timpul Uniunii Sovietice. Deja se cerea o schimbare. Se vine cu un proiect de lege nou şi este un prim pas spre reforma administraţiei publice locale.

Nu este vorba doar despre schimbare a numărului de ministere, aşa cum se încearcă să se vină în societate. Acest proeict de lege ne deschide oportunitatea de a fortifica instituţiile statului, să facem o distincţie clară între funcţiile politice şi cele de administraţie. Să putem scoate în evidenţă care sunt competenţele Guvernului şi Cancelariei de stat. Ea prevede şi excluderea funcţiilor de viceminiştri.

Acest lucru este importat pentru ca în ministere şi Guvern se va asigura continuitate instituţioanală. Ministrul rămâne a fi o persoană politică şi responsabilă de domeniu, iar administrarea va fi în competenţa secretarilor. Acest proiect de lege vine să construiască instituţii puternice în stat. Trebuie să facem reforma pentru a construi acest fundament care să crească şi să se dezvolte Republica Moldova", a declarat premierul Pavel Filip.

Proiectul aprobat prevede excluderea funcției de viceministru, iar atribuțiile administrative din ministere vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru.

Documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, a împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, prim-viceprim-ministru, viceprim-ministru și ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Amintim că în urma schimbărilor, statul va economisi, anual, 74 de milioane de lei şi promite salarii mai mari pentru funcţionari.

Din cele 16 ministere vor rămâne doar nouă: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, ministerul Afacerilor Interne, cel al Justiţiei şi Ministerul Apărării.

De asemenea, ministerul Economiei va fi comasat cu ministerul Construcțiilor, cel al Transporturilor și ministerul Tehnologiilor Informaționale.

La fel, Ministerului Educaţiei va fi comasat cu cel al Culturii și ministerul Tineretului și Sportului.

Ministerul Sănătăţii şi cel al Protecţiei Sociale vor fuziona. Alte trei ministere, al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, vor fi comasate.

Cele 38 de funcţii de viceminstru vor fi înlocuite cu secretari de stat și subsecretari.

De asemenea, numărul de agenţii din subordinea ministerelor va fi redus de la 55 la 43.

În urma reformei vor fi lichidate peste 700 de funcţii, dintre care jumătate sînt vacante. Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi drept compensaţii cîte şase salarii de funcţie.

Ulterior, premierul va merge în plen pentru a prezenta noua organigramă. Totodată, documentul îi oferă dreptul prim-ministrului să facă modificări în structura executivului prin hotărîri de Guvern.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

guvern , reforma , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1722
Populația:
1342 locuitori

Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.