25 ianuarie 2017, 16:51 Realitatea moldovenească views 3122
Victimele represiunilor politice vor primi compensații
25 ianuarie 2017, 16:51 Realitatea moldovenească views 3122

Victimele represiunilor politice vor primi compensații

În ședința de astăzi, Guvernul a decis să aloce 2,45 de milioane de lei pentru achitarea compensațiilor persoanelor care au fost supuse represiunilor politice.

În total de aceste compensații vor beneficia 16 persoane din 10 localități. Aproximativ 251 de mii de lei din această sumă vor fi transferaţi pentru plata primei tranșe persoanelor din raioanele Anenii Noi, Edineț și Criuleni, cărora le-a fost stabilită compensația respectivă anul trecut. Totodată, cea mai mare parte a sumei, 1,93 milioane de lei, reprezintă tranșa unică achitată persoanelor care au împlinit vîrsta de 75 de ani din șase localități. Alte 300 de mii de lei vor fi direcţionaţi către plata titlurilor executorii în raionul Cahul și municipiul Chișinău.

Anual, Guvernul achită compensații care acoperă valoarea averii confiscate, naționalizate sau scoase în orice mod din posesia victimelor reabilitate ale represiunilor politice. Potrivit cadrului legal, plata compensațiilor poate fi efectuată într-o perioadă de pînă la trei ani, dacă valoarea bunurilor deposedate este mai mică de 200 mii de lei, și într-o perioadă de pînă la cinci ani, dacă valoare bunurilor depășește această sumă.

În bugetul de stat pentru 2017 sînt prevăzute 13 milioane de lei pentru achitarea compensațiilor victimelor represiunilor. În 2016 în acest scop au fost achitate peste 13,6 milioane de lei, iar în 2015 - 20,7 milioane de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

politica , compensații , represii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1832
Populația:
395 locuitori

Grozniţa este un sat din cadrul comunei Mihăileni, raionul Briceni. Satul este situat la o distanță de 27 km de orașul Briceni, la 38 km de stația de cale ferată Ocnița și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 395 locuitori. Prima mențiune documentară a satului Groznița datează din anul 1832.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.