16 decembrie 2016, 15:50 Realitatea moldovenească views 4786
Majoritatea absolvenţilor universităţilor din ţară nu au un loc stabil de muncă
16 decembrie 2016, 15:50 Realitatea moldovenească views 4786

Majoritatea absolvenţilor universităţilor din ţară nu au un loc stabil de muncă

Fiecare al doilea absolvent al universităţilor din ţară este şomer pentru că nu-şi poate găsi un loc de muncă. Iar marea majoritate a angajatorilor refuză tinerii specialişti, pe motiv că nu sînt suficient de pregătiţi. Datele se conţin într-un studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Tinerii din Moldova învaţă pentru a deveni şomeri. Aproximativ 70 la sută dintre absolvenţii universităţilor din ţară nu au un loc stabil de muncă. Mulţi dintre ei nu renunţă nici după luni întregi de căutări. Marea problemă este însă că locurile disponibile se află în oraşe, în timp ce majoritatea tinerilor şomeri locuiesc la sate.

Potrivit raportului, unul din zece şomeri consideră că singura soluţie pentru a supravieţui este plecarea peste hotare. Specialiştii le recomandă tinerilor să-şi aleagă facultăţile în funcţie de cerinţele pieţei şi nu doar pentru că sînt în vogă.

„O bună parte dintre tineri sînt înclinaţi spre studii socio-umane şi mai puţin spre studii inginereşti, aşa cum cere piaţa muncii. 60 la sută dintre ei îşi doresc să lucreze în administraţie publică. Cam 60 la sută dintre patroni consideră că forţa de muncă nu este suficient de pregătită", susține coordonatorul național al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Ala Lipciuc.

Cel mai uşor îşi pot găsi de lucru muncitorii necalificaţi. În prezent, Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) propune 6500 de locuri pentru cusătorese, croitori, tîmplari, tencuitori, lăcătuşi şi bucătari.

„Locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare avem circa 20-25 la sută din totalul locurilor disponibile. Acum avem peste 8500 de locuri de muncă vacante, pe tot teritoriul ţării. În domeniul TIC, financiar, în comerţ, pentru foarte multe posturi: consultanţi vînzări, marketing", a specificat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Odată găsit un loc de muncă, apare şi o altă problemă. Nu toţi angajatorii propun tinerilor să semneze contractele de muncă. Reprezentanţii sindicatelor îndeamnă tinerii să nu accepte salariile în plic.

„Se pregăteşte o forţă de muncă care pleacă pe urmă în străinătate, din bani publici. Primul lucru ce trebuie de făcut este să-i învăţăm pe tinerii care vin pe piaţa forţei de muncă să nu accepte condiţiile de economie formală. În următoarea perioadă, decembrie-ianuarie, vor fi luate unele măsuri drastice", a afirmat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza.

Autorităţile spun că în prezent caută intensiv soluţii pentru problemele cu care se confruntă tinerii la angajare.

„Această problemă este pusă şi în faţa Guvernului, se caută căi de rezolvare, anume se discută salariile pentru tinerii specialişti, de a le oferi facilităţi în încadrarea în muncă, de a le acorda facilităţi sociale", a menționat viceministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Raisa Scai.

În Republica Moldova sînt înregistraţi peste 70 de mii de şomeri, mai mult de jumătate fiind tineri cu vîrsta de pînă la 30 de ani.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

studenţi , Absolvenţi , universitatea , munca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1300 locuitori

Cerlina este un sat din cadrul comunei Nimereuca, raionul Soroca. Localitatea este aşezată pe malul rîului Nistru, la distanța de 52 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1300 de oameni. Satul Cerlina a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.