04 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 5058
Învingătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016
04 decembrie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 5058

Învingătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

Iniţiativele de dezvoltare a tehnologiilor eco-energetice în Moldova sînt atractive nu doar pentru sectorul privat, dar şi pentru sectorul public. Toate proiectele participante la concursul naţional Moldova Eco-Energetică demonstrează că ţara este capabilă să dezvolte domeniul energiei regenerabile. Astfel de aprecieri au fost făcute la Gala Moldova Eco-Energetică, desfăşurată vineri seara, unde 16 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice au fost premiate cu cîte 1000 de euro.

48 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2016. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media.

Printre ideile implementate premiate sînt proiecte în domeniul energiei geo-termale, energiei solare termice, energiei solare fotovoltaice, bio-energie, eficienţei energetice în gospodării private şi în sectorul industrial. Au fost premiate şi iniţiative ale mass-media de a promova domeniul eco-energetic.

Octavian Calmîc, viceprim-ministru și ministru al economiei a remarcat că în ultimii ani s-a redus cu 8% dependența țării de importurile de energie. „Acest fapt se datorează în primul rînd entuziaștilor din sectorul privat, care au înțeles potențialul enorm al domeniului pentru propriile afaceri și pentru bugetul familiei", a declarat oficialul.

Organizatorii au prezentat proiecte de succes prin care instituţiile publice îşi asigură, spre exemplu, necesarul de apă caldă menajeră utilizînd energia solară. În sectorul privat mai multe companii utilizează energia geo-termală pentru a-şi încălzi sau a-şi răcori încăperile, alte companii folosesc biocombustibil din deşeurile pe care le produc economisind astfel sîte de mii de lei.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Mihai Stratan, a menţionat că, de şase ani, acest eveniment scoate în evidenţă cele mai bune proiecte din domeniul eficienţei energetice. „Toţi iubesc mierea, dar puţini cunosc cum arată albinele, iar aici noi avem un stup întreg de albinuţe care fac împreună un lucru mare ca să devenim mai independenţi energetic", a spus Mihai Stratan.

Competiţia Moldova Eco Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în domeniile energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Concursul Moldova Eco Energetică este organizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, sub egida Ministerului Economiei, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

concurs , energetica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.