12 noiembrie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 4099

12 noiembrie 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 4099

"Ziua tăcerii" înainte de turul doi al alegerilor

Sîmbătă, 12 noiembrie, în campania electorală pentru alegerea preşedintelui Moldovei va fi "ziua tăcerii".

Conform legislaţiei, agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. Sîmbătă şi duminică nu se permite desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, concurenţii electorali nu pot efectua virări în contul cu menţiunea "Fond electoral". Toate rapoartele financiare trebuie să fie depuse la CEC de către concurenţii electorali pînă la sfârşitul zilei de vineri - în format electronic şi pe hîrtie.

Se interzice orice publicitate în mass-media în zilele de sîmbătă şi duminică, însă Codul electoral nu obligă concurenţii să scoată publicitatea afişată, inclusiv panourile amplasate chiar şi în apropiere de secţiile de votare. Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă.

Duminică se va desfăşura al doilea tur al alegerilor preşedintelui Moldovei, Pentru funcţia de şef al statului vor lupta candidatul prorus din partea Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi candidatul comun din partea opoziţiei proeuropene, Maia Sandu. În primul tur de scrutin, aceştia au obţinut cele mai multe voturi: Dodon - 47,98%, Sandu - 38,71%.

Pentru turul doi al alegerilor nu există un prag minim de prezenţă la urne. Alegerile vor fi declarate valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare. Cîştigătorul alegerilor va fi cel care va acumula cele mai multe voturi.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri , președinte , Moldova , 2016

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1838
Populația:
1825 locuitori

Vertiujeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Vertiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 de km Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1825 de oameni. Satul Vertiujeni a fost întemeiat în anul 1838.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.