16 iulie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5610
Ambasada Moldovei în Turcia: Nu sunt informaţii dacă cetăţeni moldoveni au avut de suferit
16 iulie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 5610

Ambasada Moldovei în Turcia: Nu sunt informaţii dacă cetăţeni moldoveni au avut de suferit

Ambasada Moldovei în Turcia nu are informaţii despre cetăţeni moldoveni care să fi avut de suferit în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Andrei Paladuţa, secretar I pentru afaceri consulare şi relaţiile cu diaspora, a declarat pentru IPN că în acest moment la Ankara este linişte, iar forţele de ordine guvernamentale au reluat controlul asupra tuturor edificiilor de stat, declarând că tentativa loviturii de stat a eşuat.

Angajatul ambasadei a menţionat că cetăţenii moldoveni care îi contactează sunt îndemnaţi să fie vigilenţi, să nu părăsească locuinţele, li se sugerează să părăsească Republica Turcia cât mai curând posibil. „Informaţii despre cetăţeni moldoveni care ar fi avut de suferit acum nu se cunosc", a spus Andrei Paladuţa.

Totodată, este dificil de a evalua numărul de moldoveni aflaţi în Turcia în condiţiile în care este sezon estival, iar cifrele se pot schimba de la o oră la alta, cursele de zbor spre Antalya nefiind anulate. Andrei Paladuţa a subliniat că şi cursele dinspre şi spre Istanbul urmează a fi reluate.

Angajatul ambasadei a spus că noaptea au fost bombardamente, iar spaţiul aerian era survolat de avioane militare şi elicoptere. Dimineaţă, în timpul discuţiei cu reporterul IPN, în oraş era linişte.

În noaptea spre 16 iulie, în Turcia s-a încercat o lovitură de stat. Grupuri de militari au ocupat instituţiile guvernamentale, dar la scurt timp susţinătorii guvernării, la îndemnul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au ieşit în stradă. Militarii au deschis focul asupra mulţimii. Potrivit presei internaţionale, cel puţin 60 de persoane au fost ucise, alte peste 140 au fost rănite.

Aeroporturile din Istanbul şi Ankara au fost temporar închise, cursele de dimineaţă din Chişinău spre Istanbul şi invers au fost anulate, cele de seară se preconizează că vor fi operate conform orarului. Preşedintele turc a anunţat pe contul său de twitter că situaţia este sub control şi în curând vor fi redeschise aeroporturile. Pe litoral, unde se află cei mai mulţi turişti, situaţia este liniştită.

Sursa: www.ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1498 locuitori

Tătăreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Satul este situat la o distanță de 12 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1498 de oameni. Prima atestare documentară a satului Tătărești datează din anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.