19 mai 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 5879
Pacienţii din zonele rurale vor beneficia gratuit de cîteva tipuri de medicamente
19 mai 2016, 10:30 Realitatea moldovenească views 5879

Pacienţii din zonele rurale vor beneficia gratuit de cîteva tipuri de medicamente

Compania farmaceutică ungară „Gedeon Richter" a donat astăzi Ministerului Sănătăţii un lot de medicamente, în valoare de peste 1 mln 650 de mii de lei. Preparatele urmează să fie distribuite pacienţilor din zonele rurale ale ţării.

Lotul de medicamente este compus din 14 mii de cutii de normodipină şi peste 33 600 de cutii de medicament decaris. Primul este pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar medicamentul decaris este un imunomodulator şi un preparat antiparazitar, care se foloseşte atît pentru tratamentul copiilor, cît şi al maturilor.

„Bolile cardiovasculare sînt unele dintre cele mai răspîndite în R. Moldova şi reprezintă una dintre cauzele principale ale deceselor. De aceea este salutabil acest ajutor, precum şi faptul că lotul de medicamente va fi destinat persoanelor din mediul rural, care au un acces mai redus la serviciile de sănătate", a susținut secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Nicolae Jelamschi.

Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a menţionat că meritul acestei donaţii îi revine celei mai importante companiei farmaceutice din Ungaria „Gedeon Richter", compania avînd reprezentanţe în România, Rusia, Polonia, Germania, India, în total, peste 45 de ţări. „Scopul donaţiei este sporirea sănătăţii persoanelor din comunităţile rurale. Există alte numeroase perspective de cooperare, care urmează a fi realizate şi noi trebuie să depunem tot efortul ca aceste planuri să fie realizate", a afirmat Szilágyi.

„În situaţia în care numărul pacienţilor care suferă de bolile sistemului vascular este în creştere, compania noastră a decis realizarea acestui proiect umanitar, furnizînd unul dintre cele mai eficace medicamente ale sale, normodipină către 14 000 de pacienţi din spaţiul rural", a spus directorul reprezentanţei „Gedeon Richter" în R. Moldova Alexandr Derbentev.

Medicamentele urmează să fie repartizate la centrele de sănătate din mediul rural, proporţional pe întreg teritoriul ţării, potrivit listei cu persoane ce suferă de hipertensiune arterială. Celălalt medicament, la fel, va fi repartizat prin intermediul medicilor de familie.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în 2014, numărul persoanelor care suferă de bolile sistemului vascular a constituit peste 450 de mii, iar anual în ţară sînt înregistrate circa 47 de mii de cazuri noi de boli cardiace.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

medicamente , sat , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1253 locuitori

Şolcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cureşniţa Nouă și Şolcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1253 de oameni. Satul Șolcani a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.