18 mai 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 6360
Studii gratuite a limbii de stat pentru tineri alolingvi
18 mai 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 6360

Studii gratuite a limbii de stat pentru tineri alolingvi

Peste o sută de tineri reprezentanți ai minorităților etnice din regiunile de nord, sud și centru ale țării vor studia limba română gratuit.

Proiectul are drept scop asigurarea egalității de șanse privind integrarea socială și profesională a tinerilor, prin prisma instruirii lingvistice la distanță, precum și inovarea procesului educațional.

Viceministrul Tineretului și Sportului, Pavel Ianeț, prezent la eveniment, a declarat că astfel de inițiative sînt binevenite pentru tinerii care nu cunosc limba moldovenească, însă doresc să o învețe. "Este o oportunitate unică și benefică pentru aceste persoane și consider că astfel de proiecte ar trebuii să capete statut național, iar autoritățile să se implice cît mai activ în promovarea cunoașterii limbii de stat și a reîntoarcerii conaționalilor noștri acasă", a afirmat Ianeț.

Directorul Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), Lucia Cucu, a menționat că acest program va fi extins și pentru emigranții care vin în R. Moldova, pentru a le oferi șansa de a se integra mai ușor în societate.

„Este nevoie să găsim surse care ar dori să finanțeze acest proiect, pentru a fi ulterior dezvoltat și pentru a fi unul durabil. Datorită acestui proiect tinerii, adulții și copiii vor avea posibilitatea de a se integra mult mai ușor în viața socioprofesională și educațională de la noi din țară", a spus Cucu.

Programul va include circa 120 de ore de instruire, în funcție de nivelurile de studii, iar la absolvirea cursului tinerii vor susține un test în scris. Aceștia vor primi certificate de absolvire aprobate de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), recunoscute pe piața muncii din R. Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

limba moldovenească , studii , tineret

Comentarii

 (1)
  • #1 Evgeni Răspunde Citează selecţia
    Вопрос: Если действительно Молдавский но не румынский, и  на кирилице  граматику но не латиницу.  Тогда другое дело . А то вы об этом умалчеваете , мудрецы.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1084 locuitori

Chircăieştii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baurci și Chircăieştii Noi. Localitatea se află la distanța de 46 km de orașul Căușeni și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1084 de oameni. Satul Chircăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.