27 aprilie 2016, 17:10 Realitatea moldovenească views 6549
Fără salam şi crenvurşti în grădiniţele şi şcolile din Moldova
27 aprilie 2016, 17:10 Realitatea moldovenească views 6549

Fără salam şi crenvurşti în grădiniţele şi şcolile din Moldova

Fără salam şi crenvurşti în grădiniţe şi şcoli. Din întâi iunie, carnea procesată va fi interzisă în meniul copiilor din instituţiile preşcolare şi şcolare.

Ordinul a fost semnat astăzi de ministrul sănătății, Ruxandra Glavan, după ce angajaţii Centrului Naţional de Sănătate Publică au stabilit în cadrul unor investigaţii că aceste produse nu corespund calităţii.

"Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să le excludem definitiv din instituțiile preșcolare și școlare", a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Specialiştii au stabilit că din 100 de kg de carne s-au preparat 160 de kg de salam. În condiţiile în care, greutatea cărnii scade cu 30 la sută în timpul fierberii. Rezultatele probelor de laborator prelevate de Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică mun. Chișinău au demonstrat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi cei ai aditivilor alimentari.

"În cazul în care pe etichetă era indicat "crenvurști pentru copii" și era stabilit "lipsă de fosfați", adică fără acest aditiv alimentar, spre marele nostru regret au fost totuși depistate concentrații mari de fosfați", a specificat directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

Mai mult, crenvurştii pentru copii conţin o cantitate mare de fosfaţi. În urma controalelor, aceştia au constatat că picii au trei mese pe zi din terci, care conţin sare şi zahăr.

Dar şi nu primesc până la 40 la sută din alimentele necesare, cum ar fi carnea, ouăle şi lactatele.

Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerul Sănătății vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

salam , crenvuști , scoala , grădiniţa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
938 locuitori

Cihoreni este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 938 de oameni. Satul Cihoreni a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.