17 aprilie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 5730
CNA: Circa 100 de funcţionari din domeniul medical au comis acte de corupţie
17 aprilie 2016, 09:40 Realitatea moldovenească views 5730

CNA: Circa 100 de funcţionari din domeniul medical au comis acte de corupţie

Corupţia din domeniul medical este în creştere, susţin experţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Pe de altă parte, colaboratorii medicali afirmă că fenomenul se datorează lipsei unui management eficient la nivel guvernamental. Potrivit şefului Secţiei instruire şi interacţiune civilă a CNA, Ion Pruteanu, aproape 100 de persoane cu funcţii de răspundere din domeniul sănătăţii au comis acte de corupţie în ultimii doi ani, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În ultimul an, numărul dosarelor de corupție cu implicarea factorilor de decizie din cadrul Ministerului Sănătății a sporit simțitor. Mă refer la miniștri, directori de instituții medicale, instituții cheie din sistemul de sănătate. Funcționarii au fost vizați în dosare de corupție legale inclusiv de trucarea achizițiilor publice, depășirea atribuțiilor de serviciu, abuzuri efectuate în perioada mandatelor", a declarat Ion Pruteanu.

În același timp, directoarea Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu", Ala Nemerenco, susține că flagelul corupției în sistem se datorează volumului mare de lucru și salariului mic al medicilor. „Salariul mediu pe țară în 2014 a fost de aproximativ 3800 de lei la medici, la asistenții medicali fiind și mai mic. Medicii nu au timp liber pe care l-ar folosi pentru a câștiga un venit din alte surse. Un medic necesită să fie inițiat, lucru care necesită timp și bani, în afară de faptul că au familii. Desigur că aceasta nu este o scuză pentru faptul că se acceptă aceste plăți", susține Ala Nemerenco.

Potrivit ei, fenomenul dat se mai datorează și lipsei unui management eficient la nivel guvernamental. „Este foarte important să ai politici. Afirm că de fapt acești bani care ar trebui aduși pentru majorarea salariului personalului medical ei există în același sistem medical. Este vorba doar de un management eficient și de o utilizare corectă a banilor pe care îi avem. Fiind că fiecare pacient care astăzi plătește contribuția în sistemul de asigurări dorește servicii de calitate și atitudine", a mai spus directoarea Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu", Ala Nemerenco.

Potrivit site-ului anticorupție.md, pe 6 noiembrie 2014, ofiţerii CNA s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice din țară. Iar pe 8 aprilie 2015, în urma percheziţiilor la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, 16 persoane au fost reținute.

Procurorii au acumulat probe care, potrivit lor, demonstrează că multe licitaţii de cumpărare a echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt ce a cauzat statului prejudicii în proporţii deosebit de mari, estimate la peste 150 de milioane de lei.

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost transmis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre persoanele învinuite este şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, care se declara nevinovat, mai menționează sursa citată.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

CNA , medicina , coruptie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2308 locuitori

Zastînca este un sat şi comună din raionul Soroca. Zastînca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 1 km de orașul Soroca și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2308 oameni. Satul Zastînca a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.