08 aprilie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 6024
Mișcarea „Statalitate” sare în apărarea Constituției (Video)
08 aprilie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 6024

Mișcarea „Statalitate” sare în apărarea Constituției (Video)

Un grup de inițiativă a anunțat despre formarea Mișcării Naționale „Statalitate". Deocamdată, mișcarea este una formală, iar membrii acesteia susțin că „scopul major este stipulat imperativ în Constituția Republicii Moldova: suveranitatea statului, neutralitatea permanentă a statului, independența și indivizibilitatea statului".

 La fel, aceștia susțin că vor, pe această cale, să ofere un răspuns unioniștilor.

Liderii mișcării, spun ei, „mandatați de un grup de inițiativă" pentru a anunța lansarea acesteia sunt activistul Igor Căldare; fostul ambasador moldovean în România, Emilian Ciobu, fondator al Partidului „Patria"; academicianul Mihail Lupașcu; activistul Simion Lungu, președinte al Asociației obștești „Transparent Moldova"; Alexandru Popa, co-fondator al Mișcării „Lista poporului"; președintele Organizaţiei obştești „Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte", Ivan Muntean, fratele fostului deputat comunist Iurie Muntean.

„În țară este nevoie de o forță unificatoare care ar uni societatea. Societatea așteaptă forțe noi, viziuni noi, soluții noi. Ne-am propus să devenim noi, acest grup de inițiativă, și, de aceea, am creat mișcarea salvării naționale „Statalitate". Este stringentă necesitate de a organiza profesioniștii într-un bloc unic, fiindcă țara noastră este condusă de salahori (n.r. muncitor necalificat). Trebuie să-i organizăm și cu dânșii să începem încetișor a recăpăta teritoriile pe care le-am pierdut și în plan politic, și în plan social, identitar și așa mai departe", a declarat Simion Lungu.

Acesta a mai menționat că „oamenii care conduc această țară habar nu au de domeniile pe care le conduc". „Ne-am pomenit cu un fenomen pe care eu îl calific ca „ghimpizare", „șalarizare" și „fusizarea" puterii de stat", a mai spus Lungu, menționând totodată că trebuie să punem capăt „rătăcirii identitare".

„Lucrul acesta este posibil de făcut și într-un timp foarte scurt. Ne propunem și o să inițiem un dialog social deschis, democratic, științific, pentru a pune capăt acestei rătăciri identitare pentru că valorile, lucrurile care sunt pentru noi sfinte, acum sunt călcate în picioare. Ceea ce se face acum de către reprezentanții așa-numiților unioniști se face într-un mod totalitar. Metodele democratice pe ei nu-i aranjează, fiindcă ar pierde această luptă", a mai spus activistul.

La rândul său, fostul ambasador moldovean la București Emilian Ciobu a menționat că „elitele nu lucrează pentru țară" și își bat joc de Constituție, spunând că aceasta este legea supremă. „Ce fel de lege?! Luați doar articolele 11 și 13 (n.r. care stipulează neutralitatea țării și limba de stat). Constituția trebuie să fie lege. Schimbați Constituția, de multe ori spun. Nu o pot schimba, n-au majoritate. N-au majoritate, n-au dragoste de țară și nu au ambiție pentru statul ăsta", a mai spus liderul Partidului „Patria".

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

miscare , constitutie , statalitate

Comentarii

 (1)
  • #1 unu Răspunde Citează selecţia

    Republica Moldova, un stat corupt si foarte sarac cu un viitor nesigur, o bataie de joc pentru nivelul de trai al cetatenilor sai ! Singura bogatie (evident, foarte putin exploatata) este agricultura. Viitorul unui stat cu o economie bazata pe agricultura : saracie eterna.

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
905 locuitori

Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.