23 martie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 6562
Rectorul UTM: Taxele de studii universitare trebuie mărite
23 martie 2016, 17:00 Realitatea moldovenească views 6562

Rectorul UTM: Taxele de studii universitare trebuie mărite

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, este de părere că taxele de studii ar trebui să fie mărite, pentru că statul cheltuie în medie până la 30.000 de lei pentru un student.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Recent s-a făcut o analiză la Ministerul Finanțelor, unde s-a încercat să se compare cât primește o universitate per student și cât plătește un student taxa de studii. De cele mai multe ori, în medie, un loc la buget era finanțat în volum de 21.000 - 30.000 de lei per student, iar taxa de studii era 8.000 pentru un student, ceea ce înseamnă că, într-un fel, bugetul de stat finanțează studiile la contract. Ar trebui să fie invers, taxa de studii ar trebui să fie cel puțin egală sau chiar mai mare decât banii destinați", susține rectorul UTM.

Potrivit lui acestea taxe ar trebui mărite, dar în paralel ar trebui de îmbunătățit și condițiile de învățământ ale studenților.

„Dacă vrem studii de calitate, asta ar însemna taxe mult mai mari, dar trebuie să ținem cont de realitățile Republicii Moldova și nu putem majora această taxă la infinit. Cred că trebuie să ne mișcăm în paralel. Totodată să oferim condiții de studii și învățământ de calitate și să mărim și taxele de studii".

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

rector , contract , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.